Po piatkovom / sobotňajšom Brexitovom dni Spojené kráľovstvo od pondelka začalo prvý pracovný týždeň “bez európskej únie” a predseda vlády Boris Johnson začal svoj cyklus vyjednávanie obchodných podmienok medzi UK, EÚ a USA.

Čo sa týka rokovaní s EÚ, Johnsona a poťažmo EÚ rozhodne nečaká príjemný proces, pretože už v úvode vyjednania došlo k zjavnému stretu rozdielnych predstáv o dohode. Kľúčovým bodom je regulácia. Podľa prvotného rozhovoru si EÚ želá, aby UK do budúcna postupovala v súlade s reguláciami EÚ. Johnson túto možnosť odmietol a tým zatiaľ nie je úplne jasné, akým smerom sa začne vyjednávanie posúvať.

Johnson ale nejednal len s EÚ, ale aj vďaka rýchlej práci Trumpovcov vrchných úradníkov paralelne popri EÚ začala aj diskusia o obchodných podmienkach s USA. Zatiaľ sa obe strany na možnosť dohody pozerajú veľmi optimisticky, avšak pri bližšom pohľade na tieto dve ekonomiky je jasné, že existuje veľký názorový / regulačný a organizačný nesúlad medzi jednotlivými oblasťami v oboch krajinách a nájsť optimálnu formu prepojenia tak nebude ľahké.

V makroekonomickom zhrnutie z minulého týždňa sme Vás informovali, že koronavírus môže mať značný dopad na čínsku ekonomiku. V utorok však Goldman Sachs reportovali, že sa tento prepad môže preliať aj do svetovej ekonomiky. Presnejšie, keď infekcia nebude ustupovať a bude sa ďalej šíriť, budeme môcť pocítiť značný odraz tejto udalostí na globálnej HDP . Goldman očakáva, že v priaznivom prípade, ak by infekcia spomalila počas februára a marca, by dopad na globálne HDP mohol byť medzi – 0,1 a 0,2 percentuálnymi bodmi.

V stredu sa objavila správa, že britský súkromný sektor rástol v januári najrýchlejšie za posledných 16 mesiacov. Tento výsledok bol prevažne ťahaný službami a PMI index sa tak prvýkrát od decembra vyšvihol nad hodnotu 50. Tieto tendencie pravdepodobne naznačujú, že sa obchodné vyhliadky a vzťahy v UK začínajú narovnávať a opadnutie neistoty bude pozitívne pôsobiť na britskú ekonomiku.

Server Financial Times tiež informoval o tom, že obchodný deficit USA ľahko prepadol za rok 2019 – za prvých šesť rokov. Celkový deficit sa prepadol o 1,7 percenta na 616,7 miliardy USD. Avšak nepadal len deficit, došlo aj k prepadu oboch zložiek bilancie. Kým export spadol o 4 percentá na 249,3 miliardy USD, import padal trochu pomalšie – o 2,4 percenta na 865,9 miliárd.

Vo štvrtok nás prekvapila Česká národná banka, ktorá prišla so s náhlou správou, že ČNB zdvihla úrokové sadzby. Základná úroková sadzba pre komerčné úvery stúpla o 0,25 na 2,25. Česká koruna na toto rozhodnutie reagovala relatívne výrazným posilnením, a to hlavne na páre s eurom (o necelé 0,9%), kedy na chvíľu dokonca prerazila hranicu 25 CZK / EUR.

V piatok bola publikovaná správa, že sa Donald Trump zišiel so svojím kenským náprotivkom Uhuru Kenyattatom a mali spolu diskutovať možnosti obchodnej dohody. Ak by vyjednávanie, boli úspešné, bolo by to prvýkrát, čo by USA mala obchodnú dohodu so sub-saharskou krajinou. Donald Trump tak začína svoju víziu o nahradenie starej viacstrannej zmluvy známej pod akronymom AGOA – African Growth and Opportunity Act – ktorá má vypršať v roku 2025, za väčšie množstvo bilaterálnych zmlúv. To môže pravdepodobne viesť k posilneniu obchodu medzi týmito dvoma kontinentmi a priniesť obojstranné benefity.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.