Plánovaná fúzia Monety a Air Bank iniciovaná spoločnosťou PPF nebude dokončená. Hlavnými dôvodmi tohto rozhodnutia boli nepriaznivý ekonomický vývoj, personálne zmeny vo vedení PPF a tiež zmena požiadaviek ČNB pre kapitálovú vybavenosť bankových subjektov. Predbežná dohoda tejto fúzie bola uzavretá v máji 2021. Vtedy bola aj stanovená kúpna cena Air Bank na 25,9 miliardy korún.

Vedúci predstavitelia EÚ sa v pondelok dohodli na zákaze importu 90 % ruskej ropy do konca roka. A to v rámci šiesteho sankčného balíčka voči Rusku od invázie na Ukrajinu. Cena ropy na to spočiatku zareagovala rastom. Potom však došlo k poklesu. Saudská Arábia totiž oznámila, že je pripravená zvýšiť ťažbu ropy, ak ruská ťažba po sankciách EÚ výrazne poklesne. Podľa Financial Times si je Saudská Arábia vedomá rizík nedostatku dodávok. A vraj nie je v jej záujme stratiť kontrolu nad cenami ropy. OPEC + zvýši v júli a auguste ťažbu o 648 000 barelov denne. Tým dôjde k ukončeniu zníženej produkcie, ktorú OPEC+ zaviedol počas pandémie korona vírusu.

Podľa prieskumu agentúry Reuters sa počet nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva v USA minulý mesiac zvýšil približne o 325 000. V apríli vzrástol o 428 000. To by bol najnižší nárast za rok. Ukončilo by to sériu 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, kedy navýšenie presiahlo 400 000. Čo je najdlhšia séria v histórii. Zamestnanosť bude vo výsledku približne o 865 000 pracovných miest nižšia, než pred vypuknutím korona-vírusovej pandémie.

„Hoci súhlasíme s tým, že rast počtu pracovných miest sa zmierňuje, trh práce je stále silný.“
Kevin Cummins, hlavný ekonóm z NatWest Markets v Stamforde

Ukrajinská centrálna banka vo štvrtok zvýšila základnú úrokovú sadzbu z10% na 25%. Ide teda o skokové navýšenie o 15 percentuálnych bodov . Momentálne je to najvyššie stanovená úroková sadzba v Európe. Sprísnenie menovej politiky prišlo prvýkrát od ruskej invázie. Cieľom je vysporiadať sa s dvojcifernou infláciou a ochrániť príjmy a úspory počas vojny.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.