V pondelok vydal Český štatistický úrad informácie ohľadom septembrovej inflácie v Českej republike. Index spotrebiteľských cien mierne poklesol z augustových 3,3% na 3,2%. Ekonómovia a analytici pritom očakávali rast na 3,5%. ČNB dokonca predikoval infláciu na úrovni 3,6%.

V utorok agentúra Reuters informovala, že americká farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson dočasne pozastavila testy jej vakcíny proti COVID-19. Dôvodom bolo, že u jedného testovaného pacienta sa vyskytli doteraz nevysvetliteľné zdravotné problémy. Aj napriek tomu farmaceutická spoločnosť počíta s tým, že by vakcína mohla byť uvedená na trh na začiatku budúceho roka.

Medzinárodný menový fond vo svojom jesennom výhľade očakáva, že česká ekonomika budúci rok posilní o 5,1%. Ide tak o zhoršení predikcie z apríla, kedy MMF predpovedal rast ekonomiky o 7,5%.

Európska únia sa rozhodla zaviesť až 48% cla na dovoz hliníkových výtlačkov z Číny. Clá majú platiť do doby, než bude ukončené vyšetrovanie, či nedochádza k predaju týchto produktov zo strany čínskych firiem za nečestné či snáď dumpingové ceny.

Americký minister financií Steven Mnuchin v stredu informoval, že dosiahnutie dohody s demokratmi ohľadom ďalšieho stimulačného balíčka bude pred novembrovými voľbami dosť ťažké.

Americký prezident samozrejme pribehol na svojom twitterovom účte s kritikou ako Mnuchina, tak i demokratov a sľúbil, že sa administratíva pokúsi dohodnúť fiškálny balíček pred začatím amerických volieb.

Európska únia vo štvrtok odhalila zoznam osôb, na ktoré uvalila sankcie kvôli otrávenie ruského opozičného predáka Alexa Navalného. Ide o osoby, ktoré sú blízke ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Sankcie boli tiež uvalené na ruský štátny chemický výskumný ústav.

Podľa ruskej vlády sankcie nemajú logiku a Moskva odpovie na sankcie tým najlepším spôsobom, ktorý bude zodpovedať záujmom Ruskej federácie.

Svetová zdravotnícka organizácia v piatok konštatovala, že remdesivir nemá žiadny alebo len zanedbateľný vplyv na dĺžku hospitalizácie a na uzdravenie pacientov nakazených COVID-19.

Podľa agentúry Reuters rokovania o dohode medzi Britániou a EÚ aj naďalej nepokročili a je teda veľká pravdepodobnosť, že nakoniec nedôjde k žiadnej dohode.

Podľa piatkových fundamentov maloobchodné tržby v Spojených štátoch v septembri medzimesačne solídne vzrástli z augustových 0,6% na 1,9%. Konsenzus pritom predikoval rásť len o 0,7%. Ide tak o ďalší dôkaz, že US ekonomika sa odráža od dna. Narušenie tohto odrazu by však mohla spôsobiť druhá vlna koronavírusu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.