Sobota

Od soboty zažívajú Spojené štáty americké najdlhší výpadok financovania federálnych úradov vo svojej histórii. Donald Trump nechce schváliť rozpočet do doby, než mu zákonodarcovia uvoľnia 5,7 mld. USD na vybudovanie múru na hranici s Mexikom. Trump týmto krokom tlačí na kongresmanov, pretože postavenie múru bol jeden z jeho hlavných sľubov v prezidentskej kampani v roku 2016 a určite bude chcieť začať stavbu múru pred začatím novej prezidentskej kampane.

Pondelok

V pondelok vyšli dáta o obchodnej bilancii Číny. Export a import v decembri medziročne klesli, ale obchodný prebytok so Spojenými štátmi dosiahol v minulom roku rekordné hodnoty (323, mld. USD).

ČNB oznámila, že upravila pravidlá pre vyjadrenie členov bankovej rady k menovej politike. Po novom sa budú môcť členovia rady  vyjadrovať za určitých podmienok k menovej politike banky skôr ako týždeň po menovom zasadnutí ČNB. Pred zasadnutím ČNB mediálne karanténu ponechala banka bezo zmeny.

Zástupca guvernéra PBOC Zhu v utorok oznámil, že obozretná monetárna politika čínskej centrálnej banky neznamená, že v budúcnosti nedôjde k nejakej zmene v menovej politike. Podľa Zhu chce PBOC zachovať peniaze dostupné (lacné). Tiež sa zmienil, že neočakáva v tomto roku nejakú zvýšenú volatilitu na CNY.

Saudská Arábia oznámila, že plánuje znížiť vývoz ropy o 800 tisíc barelov denne z novembrových hodnôt.

Utorok

Hlavnou udalosťou v utorok bolo hlasovanie britského parlamentu o podobe brexitu . Britská premiérka Theresa Mayová utrpela drvivú porážku a bude musieť hľadať nové cesty, ako dohodnúť hladký odchod Británie z EÚ. Mayová by mala v pondelok informovať snemovňu o tom, ako vláda chce pokračovať (plán B). Možno očakávať, že Spojené kráľovstvo požiada o predĺženie prechodného obdobia, aby malo dostatok času na rokovanie o novej dohode, aj keď vrcholoví predstavitelia EÚ nechcú dohodu už meniť.

Britská libra pred hlasovaním oslabovala, ale po odmietnutí dohody prudko posilnila, keďže obchodníci zhodnotili situáciu tak, že by nakoniec nemuselo dôjsť k brexitu. Libre sa teda podarilo zmazať straty z úvodu dňa a nakoniec utorkovú seansu menový pár GBP / USD zakončil na červené nule (-0,04%).

Streda

V stredu sme sa dočkali komentárov dvoch členov bankovej rady ECB . Prvá sa k slovu dostal Yves Mersch, ktorý konštatoval, že nedávne spomalenie v eurozóne bolo v súlade s očakávaním banky. Podľa Merscha celkové fundamenty ostávajú nezmenené.

Ewald Nowotny v podstate zopakoval slová svojho kolegu Mescha a povedal, že nevidí nebezpečenstvo recesie, ktorá by mohla postihnúť eurozónu. Tiež sme sa dočkali inflačných údajov z Veľkej Británie. Index spotrebiteľských cien v decembri medziročne poklesol z 2,3% na 2,1%.

Štvrtok

Vo štvrtok bolo zverejnené medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne za december, ktoré spomalilo z novembrových 1,9% na 1,6%. Keďže trh také spomalenie očakával, tak táto správa nemala príliš vplyv na menový pár EUR / USD.

Guvernér ČNB Rusnok vo štvrtok oznámil, že tempo rastu úrokových sadzieb bude tento rok určite pomalší a otázka ku koľkým “hikom” dôjde, je stále otvorená.

Piatok

V piatok boli zverejnené decembrové maloobchodné tržby vo Veľkej Británii, ktoré dopadli katastrofálne. Medziročný rast maloobchodných tržieb sa z novembrových 3,4% prepadol v decembri na 3,0%.

 Z Kanady sme sa dočkali CPI za december, inflácia sa medziročne zvýšila z 1,7% na 2 a teraz sa nachádza presne na inflačnom cieli BOC : Ak sa inflácia počas roka udrží nad 2%, možno s vysokou pravdepodobnosťou očakávať zo strany BOC postupné zvyšovanie sadzieb po vzore Fedu .

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.