Pondelok

V pondelok nič nenasvedčovalo tomu, aký týždeň nás čaká. Indexy Dow Jones a S & P 500 zaznamenali veľmi mierne straty, pričom nefinančný index Nasdaq 100 k začiatku obchodného týždňa mierne posilnil. Upokojenie prišlo vhod, najmä po turbulentnom konci minulého týždňa.

Čo sa týka ďalších aktív , americký dolár v pondelok posilňoval, zlato kleslo a ropa prudko rástla.

Firma FastCompany nazvala novo plánovanú službu AmazonFresh od firmy Amazon.com, Inc. trójskym koňom, ktorý bude závratnou rýchlosťou expandovať.

Utorok

V utorok tohto týždňa sa zaznamenal pád európskych akcií z dôvodu ekonomických a geopolitických obáv ohľadom taliansko-argentínskej politickej neistoty, ku ktorej sa pridali udalosti v Hong Kongu.

Argentína je späť na predných stránkach svetových ekonomických denníkov – bohužiaľ, toto si asi latinoameričania za rámček nedajú. Opozičný kandidát Alberto Fernández v primárkach totálne porazil prezidenta Maurícia Macriho, čo vzbudzuje obavy z návratu bývalej prezidentky Cristiny Fernández. Jej prezidentovanie sa okrem Iránskeho škandálu stalo synonymom populistického rozhadzovania peňazí, rastu povinných výdavkov argentínskeho rozpočtu a znárodnenie dôchodkových fondov. Hlavné indexy odpísali okolo 48%, čo Argentíne prinieslo titul najväčšej sell off histórie.

Index paneurópskych akcií STOXX 600 odpisoval, hlavné straty zaznamenalo Miláno a Madrid.

V USA zažili indexy jeden z najväčších výpredajov tohto roka a výnosy z dlhopisov prudko klesli. Spoločným menovateľom vyššie uvedeného je obava zo spomaľovania ekonomiky a vyhliadka na ekonomickú recesiu.

Streda

V stredu akciový výpredaj pokračuje a na trhu s dlhopismi bijú zvony na poplach. Výnos z 30-ročných dlhopisov spadol vôbec prvýkrát pod 2%. K tomu sa výnos z 10-ročného dlhopisu dostal pod výnos dvojročného, ​​teda došlo k invertovaniu výnosnej krivky. Tento jav sa na trhoch objavuje prvýkrát od roku 2007. V minulosti to pre analytikov predznamenávalo recesiu, teraz už počujeme hlasy, že aktuálny trh s dlhopismi je úplne iný, než sme boli zvyknutí, a preto tento predpoklad nemusí byť validný.

Štvrtok

Štvrtkové súbory ekonomických dát zo Spojených štátov ukazuje silného spotrebiteľa a zmiešaný obraz výroby. Stále je však lepší, než sa predpokladalo – aj napriek tomu akcie klesajú, hoci nie tak prudko. Prechádzajúci deň vzbudzoval pokles výnosov z dlhopisov obavy, rovnako tak ako inverzie dvojročnej a desaťročnej maturity. Ich výnosová krivka sa dnes normalizuje – že by prišli namiesto komoditných spreadov do módy dlhopisové spready?

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.