Medzinárodný menový fond v pondelok informoval, že eviduje povzbudivé signály oživenia v Číne, avšak varoval, že nemožno vylúčiť obnovenie pandémie v tejto krajine aj inde na svete.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Sentix sa dôvera investorov v ekonomiku eurozóny prepadla najnižšie od začiatku sledovania. Hospodárstvo sa kvôli koronavírusu nachádza v hlbokej recesii a pandémie dusí ekonomiku, dodala spoločnosť.

Japonská vláda v utorok oznámila, že chce “naliať” do ekonomiky 108 biliónov jenov, aby sa ju pokúsila povzbudiť. Suma zodpovedá 20% ročného HDP krajiny a predstavuje vyššiu sumu než balíček opatrení, ktorý bol použitý pri finančnej kríze v roku 2008.

Miera nezamestnanosti vo Švajčiarsku sa v marci zvýšila z 2,6% na 2,8%, čo bolo podľa očakávania analytikov.

Snemovňa v stredu schválila novelu zákona, ktorá umožní ČNB obchodovať s cennými papiermi s dlhšou splatnosťou priamo na primárnom trhu. ČNB teda bude môcť kupovať dlhopisy priamo od štátu. Toto rozšírenie je však časovo obmedzené do konca budúceho roka. Novelu ešte musí schváliť Senát a podpísať prezident.

Americký senátor Bernie Sanders oznámil, že ukončuje boj o nomináciu Demokratickej strany pre prezidentské voľby v Spojených štátoch, ktoré sa uskutoční v novembri. Vyzerá to teda, že sa Joe Biden stretne s Donaldom Trumpom o post amerického prezidenta.

Nemecko sprísnilo pravidlá pre preberanie firiem subjekty, ktoré sídlia mimo Európskej únie. Bude sa to týkať firiem, ktoré sú zodpovedné za výstavbu kritickej infraštruktúry, alebo výrobu dôležitých liekov alebo vakcín.

Vo štvrtok bol v Spojených štátoch zverejnený údaje ohľadom žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktoré sa znovu dostali nad 6 miliónov, ako tomu bolo aj v predchádzajúcom týždňov. Tým sa pomaličky začínajú napĺňať predikcie analytikov, že miera nezamestnanosti čoskoro dosiahne dvojciferných čísel.

Guvernér Fedu Jerome Powell tiež uviedol, že by nezamestnanosť mohla dočasne dosiahnuť veľmi vysokých čísel.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.