Pokles nemeckého vývozu môžeme pocítiť aj u nás. Nemecký štatistický úrad tento týždeň zverejnil dáta o májovom zahraničnom obchode. Podľa údajov klesol vývoz medziročne o 29,7%, medzimesačne došlo k zlepšeniu o 9%. Najvyšší pokles zaznamenal vývoz do krajín najviac postihnutých koronavírusom, napr. do USA a Veľkej Británie. Pokiaľ tento rok dôjde k poklesu o 15%, ako sa odhaduje, ekonomické dopady rozhodne pocítime aj u nás.

Neriadené šírenie koronavírusu drží v USA nezamestnanosť stále vysoko. Počty nových žiadostí o podporu stúpli o 1,31 mil., počet pokračujúcich je viac ako 18 mil. Jedná sa o zvoľna klesajúci trend. Nové rekordné počty nakazených v USA však môžu budúci týždeň trhy nepríjemne prekvapiť.

Najhoršia globálna hospodárska recesia za posledných 40 rokov. Poisťovňa Atradius očakáva prepad medzinárodného obchodu o 15% tento rok. Predstavuje to historicky jeden z najrýchlejších poklesov od roku 1980. Závažnosť recesie ovplyvní príprava vakcíny a uvoľňovanie reštriktívnych opatrení.

Najhorší výsledok od 2. svetovej vojny. Priemyselné objednávky v máji rástli len o 7,8%, trh očakával zlepšenie o 10%. Nemecká vláda očakáva tento rok pokles ekonomiky o 6,3%, čo by predstavovalo najhorší výsledok od 2. svetovej vojny.

Prudký rast US akcií. Agentúra Markit PMI zverejnila dáta za mesiac jún, ktorá bola nad očakávaním trhov. Reakcia indexov tak bola značne pozitívna. US PMI 47,9 bodu (očakávania 46,7 b.), ISM 57,1 bodu (očakávania 50,2 b.).

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.