Invázia ruských vojsk na Ukrajinu pokračuje už piatym dňom. Hoci sa dnes uskutočnia rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou, nikto nedokáže odhadnúť, aký výsledok sa dosiahne. Rusko sa tiež ocitá čím ďalej tým viac v medzinárodnej izolácii a dopadajú naň početné sankcie.

Na svetových trhoch aj medzi investormi tak prirodzene panuje neistota. Ako v súčasnej situácii ochrániť svoje portfólio ? Do čoho sa teraz oplatí investovať? Ktoré akcie predstavujú príležitosť a aké cenné papiere môžu byť rizikové? V článku vám prinášame pohľady analytikov a investorov na aktuálnu situáciu. Rozoberieme si niektoré možné dôsledky vojny na Ukrajine a pozrieme sa na akcie, ktoré by mohli byť zaujímavou investičnou príležitosťou.

Konflikt na Ukrajine ako hrozba pre cenu ropy a zemného plynu?

Hrozí rast cien ropy a zemného plynu? V súčasnej situácii sa dokonca hovorí aj o scenároch, kedy by Rusko mohlo prestať dodávať zásoby týchto komodít do Európy. Situácia je veľmi neistá. Vzhľadom na to, že Rusko produkuje až 12 % svetovej ropy a 17 % zemného plynu, môže sa toto riziko zdať vysoké. Ak bude distribúcia plynu a ropy z Ruska zastavená (alebo znížená), možno očakávať rast cien v Európe.

Analytik JPMorgan Chase Michael Cembalest uvádza, že až 40 % zemného plynu a 27 % zásob ropy pochádza z Ruska. Naopak Spojené štáty dovážajú z Ruska iba 1-3 % svojej ropy a plynu. Ukrajina zohrávajú tiež dôležitú úlohu v poľnohospodárstve. Konflikt môže tento štát poškodiť aj na dlhú dobu, čo pre Európu prináša riziko vo forme zníženého dovozu mäkkých komodít (najmä obilnín).

Dôsledky sankcií a odstrihnutie Ruska od systému SWIFT?

Západné krajiny na čele s USA na Rusko zoslali veľmi tvrdé sankcie a jedna z tých najvýznamnejších je odrezanie Ruska od finančného systému SWIFT. Vybrané ruské banky tak nemôžu vykonávať väčšinu medzinárodných transakcií, predovšetkým tých so západom. Pre Rusko bude tento krok mať významný vplyv a už teraz môžeme vidieť drastický prepad ruského rubľa. Pre Európu však tento krok nie je zadarmo. Hoci tieto sankcie zrejme poškodia predovšetkým Rusko, môže dôjsť k negatívnemu efektu aj v západnom svete.

Až 70 % zemného plynu z Ruska prúdi priamo do Európy a odlúčenie Ruska od SWIFTu pravdepodobne povedie k výraznému poklesu ich ponuky. To zrejme Rusko donúti vykonávať väčšinu svojho zostávajúceho obchodu s Čínou, ktorá z toho môže profitovať.

Čína si už v roku 2015 vytvorila vlastný finančný systém CIPS (Cross-Border Interbank Payment System). Ten mal Číne priniesť vyššiu integráciu juanu na medzinárodnom trhu. Tento finančný systém využíva 30 bánk z Japonska, 23 bánk z Ruska a ďalších 31 bánk z afrických štátov. CIPS je pod záštitou People’s Bank of China (PBOC). CIPS však nie je jedinou alternatívou SWIFTu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.