Česká národná banka sa opäť rozhodla zvýšiť základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentného bodu na 0,75%. K zvýšenie sadzby banka prikročila v tomto roku už druhýkrát predovšetkým kvôli rastúcej inflácii, ktorá súvisí s oživením ekonomiky. Banka tiež oznámila, že chce pokračovať vo zvyšovaní repo sadzby v tohtoročnom aj v priebehu budúceho roka. Pre hike zdvihli ruku štyria členovia bankovej rady. Jeden člen dokonca hlasovať za zvýšenie sadzby o pol percentuálneho bodu. Ďalšie dva bankári boli pre zachovanie repo sadzby na súčasnej úrovni.

V novo zverejnené prognóze banka predikuje, že sa tento rok inflácia vyšplhá na 3% a v budúcom roku by rast spotrebiteľských cien mal poklesnúť na 2,8%. Ekonomika by mala tento rok dosahovať 3,5% rastu a v nasledujúcom roku ČNB počíta s posilnením hospodárstva o 4,1%.

Naopak Bank of England sa podľa očakávania rozhodla ponechať základnú úrokovú sadzbu stabilnú na 0,1%. Zároveň však varovala pred zvyšujúcou sa infláciou , u ktorej by sa však malo ísť o dočasný efekt.

“Zamestnanci banky teraz očakávajú, že inflácia v blízkej budúcnosti ďalej podstatne vzrastie a dočasne dosiahne vo štvrtom štvrťroku 2021 a v prvom štvrťroku 2022 štyroch percent, čo je o 1,5 percentuálneho bodu viac ako v májovom výhľade,” konštatovala BoE vo svojej správe o menovej politike.

Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch v júli zaznamenala pokles na 5,4% z júnových 5,9%. Podľa NFP reportu bolo v minulom mesiaci vytvorených mimo poľnohospodárstva 943 tis. pracovných miest, čo prekonalo odhad analytikov, ktorí sa domnievali, že bude vytvorených približne 870 tis. pracovných miest.

Maloobchodné tržby v Nemecku v júni medzimesačne vzrástli o 4,2%, čo bolo vysoko nad odhadom trhu, pretože analytici predpovedali rast tržieb o rovné 2%. V medziročnom porovnaní sa potom maloobchodné tržby zvýšili o 6,2%, keď sa naopak očakávalo, že klesnú o 2,2%.

Priemyselná výroba v Nemecku v júni zaznamenala prekvapivý pokles o 1,3% po májovom poklese o 0,8%. Spomalenie výroby bol zaznamenaný predovšetkým kvôli nedostatku polotovarov a naznačuje, že oživenie nemeckej ekonomiky zvoľňuje.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.