EKONOMIKA

FRANCÚZSKO

Počet nezamestnaných zostal v 3 kvartáli na nezmenenej úrovni 9,1%, hoci o 0,1% lepšie než ako odhadovali analytici (9,2%). Počet nezamestnaných je aktuálne o 2,1% vyšší než pred začatím finančnej krízy v roku 2008, kedy sa nezamestnanosť vo Francúzsku pohybovala v okolí 7%.

NEMECKO

Index cien nemeckých výrobcov skončil v októbri v súlade s odhadmi analytikov na mesačnej báze (0,3% odh. 0,3%) i na ročnej báze (3,3% odh. 3,3%).

Ceny energií si na ročnej báze pripísali 9,4%, ropné produkty až 19,2% a darilo sa i zemnému plynu (9,2%), elektrine (9,1%), medziproduktom (2,3%), dlhodobým tovarom (1,7%), zariadeniam a strojom (1,4%).

USA

Počet novo zahájených stavieb (1,23 mil. odh. 1,23 mil.) i stavebných povolení (1,26 mil. odh. 1,26) za mesiac október neprekvapil, keď dosiahol hodnôt s ktorými už analytici počítali. To ale nemení nič na fakte, že obe tieto hodnoty sa i naďalej nachádzajú blízko svojich maxím.

Výstavba rodinných domov poklesla (-1,8%), zato však výraznejšie vzrástla stavba nových apartmánov a bytov (oba po 10,3%).

Z pohľadu regiónov, sa najviac darilo na juhu (4.7%) a strede USA, zatiaľ čo na západe stavba domov poklesla a na severovýchode bola najnižšia od mája 2017.

Je dobrým znamením, že i napriek zvyšujúcim sa úrokovým sadzbám a zvyšujúcim sa nákladom na hypotéky , stav na trhu nehnuteľností je stále v dobrom stave.

POLITIKA

ŠPANIELSKO

Španielsky premiér Pedro Sanches, dnes vyhlásil, že Španielsko britskú dohodu o Brexite nepodporí, pokiaľ sa nezmení britský postoj k riešeniu otázky o Gibraltare.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.