Európska komisia predikuje rýchlejšie zotavenie ekonomiky z covid krízy, keď tento rok odhaduje rast HDP na 5 % z pôvodne očakávaných 4,8 %. V budúcom roku kvôli rastúcim cenám energií a nedostatku niektorých komponentov sa Európska komisia domnieva, že ekonomika posilní len o 4,3 %.

Ubytovacie zariadenia slúžiace cestovnému ruchu podľa Českého štatistického úradu ubytovali v treťom štvrťroku 6 707 895 hostí, čo predstavovalo medziročný nárast o 12,5 %. U zahraničných návštevníkov dokonca došlo k rastu o 22,3 %. Neprekvapivo sa najlepšie darilo Prahe, kde nárast hostí narástol o 41,7 %. V štvrtom štvrťroku však ekonómovia kvôli epidemickej situácii opäť očakávajú pokles aktivity v cestovnom ruchu.

Index dôvery investorov v Nemecku zostavovaný inštitútom ZEW sa prekvapivo zvýšil na 31,7 bodu z októbrových 22,3 bodu. Analytici pritom predpokladali, že dôjde k jeho poklesu na 20 bodov . Investori sa domnievajú, že v prvom štvrťroku ekonomická aktivita v najväčšej európskej ekonomike ožije. Naopak pri inflácii investori predikujú jej pokles.

Spotrebiteľské ceny v Českej republike v októbri medziročne vzrástli o 5,8 %, keď sa očakával rast 5,5 %. Medzimesačne potom inflácia oproti žiaru vzrástla celé jedno percento. K prudkému zvyšovaniu inflácie prispeli predovšetkým rast cien energií a taktiež bývanie. Všeobecne sa tak očakáva, že Česká národná banka bude aj naďalej uťahovať monetárnu politiku.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.