Americký prezident Joe Biden tento týždeň predstaviť investičný plán v hodnote 2,25 bil. USD, ktorý sa má zamerať na výstavbu dopravnej infraštruktúry, telekomunikácie a priemysel. Financovanie tejto podpory, vrátane tých predošlých i budúcich, má byť z vyšších korporátnych daní, respektíve zo zrušenia úľav zavedených bývalým prezidentom Trumpom. Biden chce zvýšiť dane pre firmy z 21 na 28 percent, v prípade príjmov zo zahraničia zo 13 na 21 percent. Agresívne fiškálne-expanzívna politika nového prezidenta nemá historicky obdobu. Mnohí preto poukazujú na to, že prichádza zlomový moment, ktorý môže spustiť výraznejšiu infláciu v USA.

K pondelkovému popoludniu sa podľa správcu Suezského kanála podarilo už celkom uvoľniť prepravnú loď Ever Given. Tá po nehode blokovala celý prieplav, ktorým prechádza cez 10 percent svetového obchodu.

Miera nezamestnanosti v Nemecku podľa očakávaní v marci stagnovala na hodnote 6%. Aktuálne je evidovaných bez práce 2,75 mil. ľudí, o jeden percentuálny bod viac ako pred krízou. Vzhľadom k intenzite ekonomického prepadu to možno považovať skôr za úspech. Horšie je na tom nemecký maloobchod, ktorý vo februári prepadol medziročne o 9%, pričom trh očakával pokles okolo 5%.

Európsky štatistický úrad Eurostat uviedol, že podľa odhadov dosiahla marcová ročná inflácia eurozóny 1,3%. Oproti februáru sa jedná o nárast, kedy inflácia predstavovala 0,9%. Podľa odhadov najviac rástli ceny energií, služieb, potravín, alkoholu a tabaku.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.