Klesajúce ceny v Nemecku. Dynamika cien priemyselných výrobcov medziročne klesla o -1,7% oproti júnovým -1,8%. Hlavným dôvodom poklesu boli klesajúce ceny energii. Medzimesačne zaznamenali rast o 0,2%, trh očakával 0,1%.

Nečakaný rast nezamestnanosti v USA. Z posledného týždenný meraní počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti vzrástol o 1,1 mil. Trh očakával nárast iba o 920 tisíc. Dôvodom boli prekvapivo dobré dáta z týždňa predošlého. Počet pokračujúcich žiadosť však klesol na 14,8 mil. z predchádzajúcich 15,5 mil. Zlepšovanie na trhu práce počíta s občasným krokom späť. Najohrozenejšie pracovné miesta sú stále v spojení s pandémiou v sektoroch cestovného ruchu alebo reštaurácií. Úzky kontakt medzi ľuďmi biznisu teraz nepraje.

Nehnuteľnosti sú na tom skvele. Americké dáta z trhu nehnuteľností príjemne prekvapili. V júli sa začalo stavať 1,49 mil. nových domov, čo predstavuje 22.6% medzimesačný nárast. Vydaných povolení na stavbu bolo 1,49 mil. (+18,8% medzimesačne).

Hlavné správy týždňa. Zverejnenie očakávaného zápisnice z posledného rokovania americkej centrálnej banky ukázalo, že Fed ponecháva sadzby opäť už od marca nezmenenej v pásme 0,00 – 0,25%. Členovia komisie potvrdili, že postoj centrálnej banky zostane akomodatívny aj v nasledujúcom období. Vývoj menovej politiky bude závisieť od vývoja pandémie, ktorá môže predstavovať hrozbu pre stabilitu finančného systému. Sadzby by mali zotrvať v súčasnom pásme do doby, než Fed vyhodnotí, že ekonomika úspešne prekonala nepriaznivé udalosti posledných mesiacov.

Rekordný prepad HDP . Japonsko oznámilo hospodársky výsledok za Q2. Ten sa prepadol o rekordných 27,8%. Pokles bol tretím v rade a vôbec najsilnejším od začiatku sledovania roka 1980.

Rast maloobchodných tržieb v USA. Medzimesačne o 1,2%, namiesto očakávaných 2%. Dáta ukazujú, že oživenie ekonomiky spomaľuje a veľa bude závisieť na stimulačnom balíčku. Ten by mohol byť schválený začiatkom septembra v prípade kompromisu medzi Demokratmi a Republikánmi. Trhy nepotešili ani tržby v Číne, ktoré medziročne klesli o 1,1%, očakával sa mierny nárast.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.