Produktivita v USA nad očakávania. V druhom kvartáli produktivita práce v USA rástla nad očakávania, a to o 7,3% v ročnom vyjadrení. Trh očakával iba o 1,5%. Jedná sa o najsilnejší rast produktivity za posledných 11 rokov.

Tržby mierne sklamali. V júli maloobchodné tržby v USA rástli medzimesačne len o 1,2%. Trh očakával rast 2,3%. Pre porovnanie – v júni tržby rástli o 8,4%, a to predovšetkým vďaka silnému rastu predaja nábytku a domácich potrieb.

Nezamestnanosť v USA skokovo klesá. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA dosiahol hodnôt “len” 963 tisíc. Jedná sa o citeľné zníženie oproti predchádzajúcom týždni, kedy počet žiadostí bol 1,19 mil. Dôvodom môže byť fakt, že vypršala doterajšia zvýšená podpora v nezamestnanosti, ktorá mala pomôcť Američanom prečkať pandémiu.

Inflácia v USA rastie. Počas júla cenová hladina vzrástla nad očakávania trhu, a to medziročne o 1%. V smere rastu pôsobili predovšetkým ceny potravín a energií. Medzimesačná inflácia sa ustálila na úrovni 0,6%, čo je dvojnásobná hodnota oproti očakávaniam trhu. Akciové trhy na túto správu reagovali pokojne miernym rastom.

Priemyselná produkcia v eurozóne prudko rastie. Počas júna medzimesačný rast priemyselnej produkcie v eurozóne zaznamenal hodnôt 9,1%. V máji to bolo 12,3%. Najvyššia tempo dosiahlo Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, naopak Belgicko a Fínsko zaznamenali pokles.

Dobré správy z Nemecka. Nemecký ZEW index poskočil z 59,3 b. na 71,5 b. Jedná sa o najlepšie skóre od roku 2004!

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.