EKONOMIKA

TALIANSKO

Talianska priemyselná produkcia sklamala. Po minulo mesačnom prudkom 1,7% raste, ktorý bol najväčší od októbra 2016 sa dnes produkcia dostala do negatívneho pásma -0,2%, hoci mierne lepšie než boli odhady analytikov na -0,5%. Produkcia klesala vplyvom zníženiu výroby strojov a zariadení (-1,6%), hoci výroba súčiastok (+1,1%) a trvanlivého tovaru (+1,9%) zaznamenali prudký rast.

Najneskôr do zajtra musí talianska vláda odoslať Európskej Komisii (EK) revidovaný štátny rozpočet . Ten predchádzajúci EK Taliansku neschválila, pretože štátny rozpočet počítal s výškou obchodného deficitu až 2,4% hodnoty talianského HDP .

POLITIKA

VEĽKÁ BRITÁNIA

Nielen britský minister obchodu FOX ale už aj bývala britská ministerka Justine Greeningová vyjadruje pochybnosti o schválení Mayovej dohody o Brexite. Greeningová dokonca navrhuje referendum o zotrvaní Británie v EÚ.

EURÓPA

Zverejňovanie sezónnych ziskov európskych spoločností so sebou neprinieslo priveľa pozitív. Z výsledkov vyplýva, že túto sezónu len 54% európskych spoločností vykázalo zisk väčší než ich pôvodný odhad zisku, čo je najmenší počet od konca roku 2015.

Budúce očakávania ziskov klesli z 8,3% (na začiatku roka) na 5,9%. Za menšími ziskami sa pravdepodobne skrýva neistota ohľadom Brexitu , taliansky rozpočet a zhoršujúce sa americko-čínske obchodné vzťahy.

Európsky Euro STOXX 600 zareagoval na tieto výsledky oslabením o -1%.