Zo zasadania ECB vyplynulo, že tento rok nedôjde k hiku, EUR / USD zareagoval poklesom

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 8.3.2019

DomovZo zasadania ECB vyplynulo, že tento rok nedôjde k hiku, EUR /...

Pondelok

V pondelok Trump opäť kritizoval Fed ohľadom zvyšovania sadzieb, keď na svojom twitterovom účte uviedol, že zvyšovanie sadzieb vedie k silnému doláru, čo škodí americkej ekonomike. Táto slovná intervencia zo strany amerického prezidenta však nemala vplyv na USD, a tak sa zdá, že obchodníci začínajú brať prezidentove slová na ľahkú váhu.

– Už aj írsky premiér sa domnieva, že pravdepodobne dôjde k posunutiu brexitu pravdepodobne do júna 2019. Európski predstavitelia sa počas týždňa niekoľkokrát vyjadrili, že zatiaľ nedošlo k prelomu v rozhovoroch a domnievajú sa, že Londýn má nerealistické očakávania.

– Turecké CPI sa prvýkrát od septembra 2018 dostalo pod úroveň 20%. Od konca minulého roka dochádza k miernemu poklesu indexu z novembrových maxím (25,24%), ale bez výrazného zvýšenia sadzieb tureckou centrálnou bankou, aj keď teraz drží svoju repo sadzbu na 24%, sa pravdepodobne len tak nepodarí do budúcna skrotiť infláciu na rozumnú úroveň.

Utorok

V utorok sa konalo zasadnutie RBA, na ktorom banka ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na úrovni 1,50%. Banka vo svojom vyhlásení oznámila, že nízke sadzby podporujú austrálsku ekonomiku. Pracovný trh zaznamenal pokrok a inflácia je síce stabilná, ale na nízkych úrovniach. Ekonomické dáta podľa banky poukázali na spomalenie ekonomiky v druhej polovici minulého roka. Hlavný scenár banky je nastavený na rast ekonomiky na úrovni 3%.

– Guvernér Lowe potom na tlačovke oznámil, že ukazovatele trhu práce sú kľúčové pre ďalšie smerovanie nastavenie monetárnej politiky. Úverové podmienky sa podľa guvernéra sprísnili viac, než bolo potrebné. Lowe ďalej poznamenal, že sa len ťažko sadzby v tomto roku zvýšia.

– Inflácia vo Švajčiarsku medziročne rástla vo februári rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci, o 0,6%.

– Index PMI v službách v Británii vzrástol vo februári z 50,1 b. Na 51,3 b. Trh pritom očakával pokles na 49,9 b.

Streda

Člen bankovej rady BoJ Harada v stredu konštatoval, že zvýšenie dane z predaja môže spôsobiť v Japonsku recesiu a znížiť infláciu. Podľa Harada musí BoJ bez ohľadu na ekonomiku zvýšiť monetárne stimuly.

– Člen Fedu Williams konštatoval, že sadzby sú tam, kde by mali byť a momentálne necíti potrebu sprísňovať monetárnu politiku.

Štvrtok

Vo štvrtok sa obchodníci najviac sústredili na zasadnutie ECB, ktoré podľa očakávania bolo holubičie. Banka oznámila zavedenie nového programu pôžičiek pre banky TLTRO, ktorá nadobudne účinnosť v septembri tohto roku. Banka jednomyseľne ponechala sadzby bez zmeny. Ďalej výrazne znížila výhľad rastu spotrebiteľských cien i HDP.

– Super Mario (Draghi) na tlačovej konferencii oznámil, že prichádzajúce dáta z eurozóny boli slabé. Ďalej jednoznačne naznačil, že neprebiehala žiadna diskusia ohľadom znovuzavedenia QE a zníženia sadzieb.

– Euro po zasadnutí na tlačovke výrazne zlacnelo a najobchodovanejší menový pár EUR / USD zakončil štvrtkovú seansu poklesom o 0,96%.

Maloobchodné tržby v Austrálii v januári medzimesačne vzrástli o 0,1%. Analytici očakávali rast o 0,3%.

Piatok

V piatok bol zverejnený počet novovytvorených pracovných miest mimo poľnohospodárstva v USA (NFP), údaj dopadol o dosť horšie ako sa predpokladalo, keďže sa očakával nárast o 181 tisíc miest, dáta však ukázali prírastok iba 20 tisíc pracovných miest.

 

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť