Zníženie nákupu aktív zrýchlime, oznámil Powell. Ekonomika USA je už dostatočne silná

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 03.12.2021

DomovSprávyZníženie nákupu aktív zrýchlime, oznámil Powell. Ekonomika USA je už dostatočne silná

Turecká líra v tomto týždni opäť zaznamenala pokles na historické minimá. Od začiatku roka líra „stratila“ voči americkému doláru okolo 47 %. Tamojšia centrálna banka sa preto rozhodla k intervenciám na devízovom trhu v snahe zastaviť alebo aspoň spomenúť pokles svojej meny.

Medziročná miera inflácie sa v Turecku v novembri vyšplhala na varovných 21,31 %, avšak prezident Erdogan stále pokračuje v deštruktívnej politike tureckej ekonomiky, keď sľúbil, že do prezidentských volieb, ktoré by sa mali konať v roku 2023, budú sadzby na nízkych úrovniach. Prezident tiež prikročil k odvolaniu ministra financií (už niekoľkokrát) Lütfiho Elvana, ktorého nahradí doterajší námestník Nureddin Nebati. Nebati je známy tým, že tiež podporuje nízke úrokové sadzby.

Európska únia si najskôr konečne začala uvedomovať svoje upadajúce pozície vo svetovom postavení, a preto v rámci investičného plánu chce podporiť rôzne projekty v mnohých častiach sveta. Malo by ísť o alternatívu k čínskym investíciám, ktoré v posledných rokoch nabrali na tempe – napr. nový Hodvábny chodník.

Európska únia chce rozvojovým krajinám ponúknuť lepšie podmienky aj prístup založený na európskych hodnotách. „Krajiny potrebujú dôveryhodných partnerov pre projekty, ktoré sú udržateľné a vysoko kvalitné,“ konštatovala Ursula von der Leyenová.

Šéf Fedu Jerome Powell informoval bankový výbor Senátu, že na ďalšom zasadnutí menového výboru americkej banky by mohlo dôjsť k rozhodnutiu o rýchlejšom taperingu – znížení nákupu aktív. Podľa Powella je už ekonomika dostatočne silná, a navyše by vysoká inflácia mala pretrvávať najmenej do polovice budúceho roka. Aj ďalší členovia bankovej rady sa v minulosti vyslovili k rýchlejšiemu obmedzeniu nákupu aktív.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť