Zisk Berkshire Hathaway klesol o 53 %. Úroková sadzba v ČR je najvyššia od roku 1999

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 06.05.2022

DomovSprávyZisk Berkshire Hathaway klesol o 53 %. Úroková sadzba v ČR je...

Základná úroková sadzba v ČR sa zvyšuje o 0,75 percentuálneho bodu na úroveň 5,75 %. Rozhodla tak banková rada Českej národnej banky. Za zvýšenie hlasovalo päť členov bankovej rady, proti boli dvaja. Väčšina ekonómov predikovala navýšenie základnej úrokovej sadzby o 50 bázických bodov. Aktuálna úroková sadzba je tak najvyššia od roku 1999. Česká koruna reagovala na tento krok posilnením a atakovala hranicu 24,50 za EUR.

Americká centrálna banka oznámila najrazantnejšie zvýšenie úrokových sadzieb za viac ako dve desaťročia. Rozhodla sa sprísniť svoj boj s rýchlo rastúcimi cenami. Federálny rezervný systém teda zvýšil svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu do rozpätia 0,75 % až 1 % po miernejšom náraste v marci. Trhy na rozhodnutie Fedu zareagovali prudkým rastom pred stredajším zatvorením trhu. Následne tento rast zmazali hneď ďalší deň, keď sa index technologických akcií NASDAQ prepadol v jednej chvíli o viac ako 5 %.

Lockdown v Číne sa dotýka oveľa viac miest než len Pekingu a Šanghaja. V celej krajine tak protipandemické opatrenia majú vplyv asi na 327,9 milióna ľudí vo viac ako 40 mestách. Spoločnosť Starbucks uviedla, že od utorka tretina jej obchodov zostáva dočasne uzavretá, alebo ponúka iba rozvoz alebo výdaj so sebou. Najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete bol tiež donútený pozastaviť výhľad na zvyšok fiškálneho roka.

Obnoviteľné zdroje pokryli v prvom štvrťroku 50 % nemeckej spotreby elektriny. Podľa správy Centra pre solárnu energiu bolo od januára do marca celkom vyrobených približne 73,1 miliardy kilowatthodín (kWh) elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. „Aby sme sa rýchlo stali nezávislými od ruského dovozu energie, musíme naliehavo urýchliť expanziu obnoviteľných zdrojov energie“ uviedla šéfka nemeckej asociácie pre energiu a vodné hospodárstvo Kerstin Andreae.

V pondelok reportovala svoje kvartálne výsledky spoločnosť Berkshire Hathaway pod vedením legendárnych investorov Warrena Buffetta a Charlieho Mungera. Štvrťročné zisky Berkshire vo výške takmer 5,5 miliardy USD klesli o 53 % oproti rovnakému štvrťroku 2021. Tomuto výsledku dominujú straty z investičného portfólia, pretože nerealizované zisky sú zahrnuté do zisku konglomerátu. Spoločnosť Berkshire tiež oznámila, že za prvým štvrťrokom vykonala spätný odkup akcií v hodnote 3,2 miliardy USD.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť