Zasadnutia ČNB bez prekvapenia. Banka sa rozhodla počkať. AUD / USD sa po zasadnutí RBA prepadol pod 0,72

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 8.2.2019

DomovZasadnutia ČNB bez prekvapenia. Banka sa rozhodla počkať. AUD / USD sa...

Pondelok

V pondelok index cien výrobcov v eurozóne zaznamenal v decembri medziročný rast 3%, trh ale očakával rast o 3,2%. Člen bankovej rady ECB Nowotny povedal, že neočakáva v blízkej dobe recesiu v eurozóne a podľa jeho slov by jadrová inflácia v nasledujúcich mesiacoch mala stúpať, čo je v rozpore s vyhlásením ECB z posledného zasadnutia, kde banka oznámila, že skôr očakáva jej spomalenie.

Utorok

V utorok sme sa dočkali zasadnutie RBA, na ktorom banka ponechala úrokové sadzby bezo zmeny. Vo vyhlásení banka konštatovala, že momentálne existujú scenáre, kde ďalším krokom bude hike ale aj scenáre, kde ďalším krokom bude cut. RBA sa hlavne zameria na pracovný trh. Ďalej sme sa z vyhlásenia dozvedeli, že riziká pre austrálsku ekonomiku vzrástli. Čo predovšetkým trápi RBA, je pokles Čínskej ekonomiky, do ktorej dováža veľké množstvo svojich produktov a komodít. Ďalej tiež pretrváva neistota ohľadom cien domov a spotreby domácností. Guvernér Lowe na tlačovej konferencii oznámil, že je teraz RBA neutrálny ohľadom ďalšieho smerovania úrokových sadzieb, čo trh vyhodnotil ako prekvapivé holubičie vyhlásenie. Menový pár AUD / USD preto vo stredajšej seansi poklesol o 1,81%. Z Austrálie boli tiež zverejnené maloobchodné tržby ktoré sa vo štvrtom štvrťroku zvýšili len o 0,1%, čo bolo ďaleko pod odhadmi trhu, keďže sa očakávalo zvýšenie o 0,4%.

Streda

Guvernér BoJ v stredu konštatoval, že sa inflačné očakávania v poslednej dobe zlepšili a že sa ekonomika od roku 2013 výrazne zlepšila.

Štvrtok

Vo štvrtok šéf Fedu konštatoval, že je americká ekonomika na tom veľmi dobre a že je inflácia blízko cieľa centrálnej banky (2%).

 V Novom Zélande sa miera nezamestnanosti vo štvrtom štvrťroku zvýšila z 3,9% na 4,3%, čo viedlo k okamžitému výpredaju na “Novozélanďana”.

ČNB ponechala na svojom zasadnutí podľa očakávaní sadzby bez zmeny kvôli ekonomickému vývoju v zahraničí. Rusnok na tlačovke povedal, že môže v tomto roku dôjsť k dvojitému zvýšeniu sadzieb, ale tiež môže dôjsť k situácii, že sa sadzby tento rok nezvýšia. Väčšina analytikov z českých bánk očakáva, že ČNB tento rok predsa len siahne k dvojitému zvýšeniu sadzieb. Európska komisia znížila odhad rastu HDP na rok 2019 z 1,9% na 1,3%.

Piatok

V piatok bola oznámená miera nezamestnanosti z Kanady, ktorá sa zvýšila z 5,6% na 5,8%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť