Inštitút GfK zverejnil svoj index spotrebiteľskej nálady v Nemecku za jún, ktorý sa zvýšil na -7 bodov z májových -8,6 bodu. Dochádza teda k zlepšeniu spotrebiteľskej dôvery v najväčšej európskej ekonomike, avšak analytici očakávali ďaleko významnejšie zlepšenie (-5,2 bodu).

Analytik GfK Rolf Bürkl predikuje, že až budú zrušené všetky reštrikcie, tak by malo dôjsť k veľkému míňaniu zo strany domácností, pretože počas pandémie si nazbierali značné finančné zásoby.

Americký prezident Joe Biden pri návšteve Ohia nezabudol na obhajobu svojich ambicióznych plánov, ktoré sa predovšetkým zameriavajú na investície a zvýšenie daní (predovšetkým pre korporácie a bohatých jedincov).

“Nemali sme žiadny problém so schválením daňového balíčka za dva bilióny dolárov určeného predovšetkým pre najbohatšie jedno percento, ktoré sa nijako nezaplatili. Iba zvýšili dlh o dva bilióny dolárov. My si niečo z tých peňazí pre horné jedno percento vezmeme a necháme ich to zaplatiť,” konštatoval Biden.

Americký prezident tiež spresnil, že nemá problémy s vysokými ziskami, ktoré vykazujú niektoré americké korporácie, ale chce, aby tieto zisky boli spravodlivejšie zdieľané so zamestnancami, preto už vyzval Kongres, aby zvýšil minimálnu mzdu na 15 dolárov.

Republikáni tento týždeň navrhli, aby nový infraštruktúrny plán bol vo výške 928 mld. USD, čo je výrazne nižšia suma, než ktorú navrhoval Biden, ktorý pôvodnú sumu vo výške 2,3 bil. USD znížil v minulom týždni na 1,7 bil. USD. Obe strany sa navyše doposiaľ neboli schopné dohodnúť, z čoho budú tieto výdavky zaplatené.

Americká ministerka financií Janet Yellenová, sa obáva vyššej inflácie v Spojených štátoch do konca roka. Upozornila teda, že je potrebné infláciu veľmi pozorne sledovať. Jej slová pravdepodobne smerovali na bankára z Fedu , ktorí si zatiaľ s vyššou infláciou príliš veľkú hlavu nerobia. Na jej slová reagovali americké štátne dlhopisy rastom výnosov.

Najväčším importérom do Británie sa novo stala Čína, ktorá nahradila na vedúcu pozíciu Nemecko. V tohtoročnom prvom kvartáli malo totiž tovar dovezený z Číny hodnotu 16,9 mld. GBP. Naopak za rovnaké obdobie dovoz z Nemecka predstavoval 12,5 mld. GBP. Podiel na slabnúcom dovoze tovaru z Nemecka do Británie má tiež Brexit . Naopak pandémia vyvolala väčší dopyt po čínskom tovare.

Nemecká ekonomika v prvom štvrťroku klesla v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 1,8%. Analytici pritom predpovedali prepad HDP len o 1,5%. Ekonómovia odôvodňujú oslabenie ekonomiky sprísnením karanténnych opatrení, avšak pre celý tento rok očakávajú rast HDP.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.