Nečakane dobrá správa. PMI nemeckého priemyslu sa dostalo na 50 b. Zlepšili sa aj nové zákazky. PMI služieb skončilo dokonca na 56,7 b. To posunulo celkový zložený indikátor na 55,7 b., bezpečne do fázy expanzie. To isté platí pre eurozónu. PMI služieb tu dosiahla 55,1 b., za priemysel 51,1 b. Tento pozitívny vývoj by sa mal presunúť do dopytu po slovenských exportoch.

Fed bez zmeny. Vedenie Fedu tento týždeň oznámilo, že v tejto chvíli nie je dôvod pre zmeny v nastavení ich nástrojov menovej politiky. Ponechalo tak sadzby bez zmeny, v blízkosti nuly, kde zotrvávajú od 15.3. Centrálni bankári pripomenuli, že sú pripravení urobiť všetko pre podporu americkej ekonomiky.

Najväčší prepad HDP od roku 1970. To zaznamenalo Nemecko za Q2 tohto roku. HDP pokleslo o 11,7% (trh očakával pokles o 10,9%). Možno očakávať, že zlý vývoj Nemecka bude mať dopad aj na českú ekonomiku, vzhľadom k jej otvorenosti a previazanosti.

Na USA nikto nemá. A to ani v prípade prepadov HDP. Tento týždeň bola zverejnené dáta za Q2 2020. Americká ekonomika medziročne klesla o 32,9%, súkromná spotreba o 34,6%. Ide o najhlbší prepad v zaznamenanej histórii (od roku 1947).

Zhoršujúca sa nezamestnanosť. Žiadosť o podporu v týždni do 25.7. podalo 1,43 mil. Američanov. Jedná sa o mierne zhoršenie oproti predchádzajúcemu týždňu. Pokračujúce žiadosti o podporu zaznamenali úroveň 17,01 mil. Ide o druhý týždeň po sebe, kedy sa čísla zhoršujú. Zotavenie pracovného trhu by sa tak z dôvodov stále neutíchajúceho sa šírenia koronavírusu mohlo predĺžiť.

Voľby prezidenta až 2021? Trump opäť šokoval, a to tradične svojím tweetom o možnosti odloženia prezidentských volieb z dôvodu súčasnej situácie. Treba podotknúť, že v Číne bol tento týždeň zaznamenaný najvyšší nárast nakazených od 5.3., situácia sa tak mierne zhoršuje aj tu. Jeseň, kedy voľby majú prebehnúť, môže byť situácia v celom svete alarmujúca.

HDP SR nad očakávaním. Medziročný pokles o 10,7%, medzimesačný o 8,4% – to sú dáta HDP SR za Q2 2020. Z pohľadu historických údajov tento výsledok nemá obdobu, aj tak predčil očakávania trhov a ČNB. Oproti zvyšku Európy si vedieme zatiaľ stále dobre.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.