USA sa dohodlo s Čínou na prímerí v obchodnom spore. Akciové trhy aj napriek tomu naďalej krvácali

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 07.12.2018

DomovUSA sa dohodlo s Čínou na prímerí v obchodnom spore. Akciové trhy...

Americký prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok sa dohovorili v sobotu na summite G20 v Buenos Aires na 90-dňovom prímerí v obchodnom spore. Obaja predstavitelia sa po túto dobu budú snažiť nájsť kompromis v obchodných vzťahoch.

Pondelok

V pondelok oznámil ruský prezident Vladimír Putin, že súhlasí, aby sa začiatkom budúceho roka znížila produkcia ropy. OPEC na svojom ekonomickom paneli odporučil znížiť produkciu ropy o 1,3 milióna barelov denne. Ako ľahká americká ropa WTI, tak aj Brent na začiatku týždňa posilnili, ale v priebehu týždňa časť svojich ziskov odovzdali.

Utorok

V utorok zasadala Reserve Bank of Australia (RBA) a podľa očakávaní ponechala sadzby bez zmeny na úrovni 1,5%. Analytici neočakávali prílišné zmeny v komunikácii banky v porovnaní s posledným zasadnutím, napriek tomu RBA vyznela viac “dovish” než trh očakával, čo viedlo k miernemu výpredaji na austrálskom dolári. Menový pár AUD / USD zakončil utorkové obchodovanie poklesom o 0,26%.

Dočkali sme sa tiež zverejnenia CPI zo Švajčiarska, ktoré opäť sklamalo a medziročne stúplo len o 0,9%. Švajčiarska centrálna banka tak má stále dostatok času na zvyšovanie sadzieb a nie je vôbec vylúčené, či nedôjde k rozšíreniu nekonvenčnej monetárnej politiky.

Mark Carney z Bank of England varoval britských poslancov, že ak Anglicko odíde z EÚ bez dohody, tak ceny spotrebného tovaru skokovo vzrastú až o 10%.

Streda

V stredu mala zasadnutie Bank of Canada, ktorá tiež podľa očakávania ponechala sadzby bez zmeny. Banka sa vyjadrila, že ďalšie načasovanie sadzieb je závislé na mnohých faktoroch – ropy, investíciách, voľných kapacít. V dôsledku poklesu cien ropy banka očakáva, že sa inflácia v najbližších mesiacoch zníži, čo viedlo k okamžitému výpredaju na kanadskom dolári a “loonie” (USD / CAD) zakončil stredajšie seansu rastom o 0,70%.

Z Austrálie sme sa dočkali údajov o HDP, ktoré medziročne pokleslo z 3,4% na 2,8%. Tento údaj obchodníkov prinútil k výpredaju austrálskych dolárov.

Štvrtok

Na štvrtok bolo naplánované dvojdňové zasadanie ropného kartelu OPEC. Prvé správy naznačujú, že Irán nechce znížiť svoju produkciu a navyše členovia OPEC zvažujú výnimky aj pre Líbyu a Venezuelu.

Piatok

V piatok boli zverejnené dáta z amerického trhu práce, ktoré nedopadli príliš priaznivo. Nonfarm Payrolls (Novo vytvorené pracovné miesta mimo poľnohospodársky sektor) dosiahli 155 tisíc pracovných miest. Analytici očakávali nárast o 200 tisíc pracovných miest.

Čo nás čaká budúci týždeň?

Hneď zo začiatku budúceho týždňa sa dočkáme HDP z Japonska. Ďalej budú v pondelok zverejnené dáta o nezamestnanosti zo Švajčiarska. V utorok bude medzi hlavné udalosti patriť hlasovanie britského parlamentu o schválení dohody o odchode Británie z Európskej únie. V stredu vystúpi šéf Fedu J.Powell pred hospodárskym výborom amerického kongresu. Na štvrtok je naplánované zasadnutie SNB a ECB. V piatok bude zverejnená priemyselná produkcia z Číny a maloobchodné tržby zo Spojených štátov.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Podielové fondy – jediná možnosť ako pravidelne investovať?

Na Slovensku využíva väčšina ľudí na pravidelné investovanie sporiace účty v bankách alebo podielové fondy. Existujú avšak aj iné možnosti ako výhodne pravidelne investovať?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť