USA sa blíži k recesii. Pokles HDP americkej ekonomiky v Q1 potvrdený, a to medzikvartálne o 5%. Jedná sa o najvýznamnejší pokles od Q4 roku 2008, vtedy došlo k poklesu o 8,4%. V Q2 sa očakáva výraznejší pokles, a to až na neuveriteľných 20%. Podľa predstihových indikátorov PMI však dochádza k výraznému zlepšeniu, v Q3 by malo dochádzať k oživovaniu americkej ekonomiky.

Pozvoľné spamätávanie sa USA. Objednávky dlhodobej spotreby vykázali v máji nárast o 15,8%, čím výrazne prekonali očakávania trhu (10,5%). Počet nových žiadateľov o podporu klesol na 1,48 mil. Pokračujúce žiadosti o podporu sa prvýkrát od konca apríla dostali pod hranicu 20 mil., a to na 19,5 mil. Jedná sa stále o na USA nepredstaviteľné čísla, ktoré sa so stále nanovo vznikajúcimi ohniskami epidémie budú len ťažko znižovať.

Koniec obchodnej dohody medzi USA a Čínou? V utorok obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro uviedol, že obchodná dohoda je u konca. Trump však neskôr verejnosť uistil, že dohoda ďalej funguje. Americko-čínske vzťahy sa od začiatku vypuknutia pandémie zhoršili. Budúcnosť dohody je tak neistá.

Vplyv pandémie na nehnuteľnosti. Predaje starších domov v USA sa za mesiac máj prepadli medzimesačne o 9,7%, medziročne o 26,6%, čo je najviac od roku 1982. Celkový počet predaných domov je najnižšia od októbra 2010.

Výrazné zlepšenie v EÚ aj USA. Júnový index PMI za výrobu a služby v ekonomike eurozóny zaznamenal zlepšenie na 47,5 bodu (trh očakával 42,4 bodu) oproti 31,9 bodu v máji a 13,6 bodu v apríli. Ide o historicky najvyšší nárast. Hranica 50 bodov je vnímaná ako predel medzi expanziou a kontrakciou. USA zaznamenalo v júni PMI v priemysle 49,6 bodov, ekonomická aktivita tak teraz zhruba stagnuje.

Svetový obchod mieri k silnému prepadu. Svetová obchodná organizácia (WTO) ohlásila pokles svetového objemu obchodovaného tovaru v Q1 2020 o 3% medziročne. Pre Q2 očakáva prepad o celých 18,5%. Podľa vývoja pandémie predpovedá pokles na rok 2020 o 13% v prípade optimistického scenára, v prípade pesimistického o 32%. Rok 2012 WTO počíta s oživením a predikciou rastu HDP.

Úroky v SR bez zmeny. ČNB tento týždeň na rokovaní nechala úrokové sadzby bezo zmeny, repo sadzba tak zostáva na úrovni 0,25%. Tento krok bol očakávaný a avizovaný mnohými členmi bankovej rady vrátane guvernéra. Ďalšie kroky závisia od diania okolo pandémie a správach zo samotnej ekonomiky.

Zhoršenie projekcie pre vývoj globálnej ekonomiky. MMF tento týždeň znížil projekcie pre vývoj globálnej ekonomiky v tomto a budúcom roku. Pokles by tak mal byť až 4,9% oproti pôvodným 3% z apríla. Za všetko môže pandémia, ktorá má podľa analytikov výraznejší dopad a oživenie ekonomík je pomalšie, než sa predpokladalo.

Nemecko ako pred pandémiou. Podľa júnového IFO indexu dochádza k postupnému zlepšovaniu tamojšieho ekonomického vývoja. Hodnotenie situácie sa zdvihlo na 81,3 bodu oproti 78,9 z mája. Do budúcnosti sa očakáva dokonca rast na 91,4 bodu, čo predčilo očakávania trhu. Aktuálne je sentiment späť v miestach, kde bol pred príchodom vírusu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.