Podľa konečného údaju amerického ministerstva obchodu tamojšia ekonomika v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 6,4%, čo bolo v súlade s predchádzajúcim odhadom ministerstva. Podľa agentúry Reuters stojí za robustným rastom mohutná fiškálna podpora vlády. Najväčší podiel na raste HDP mala výroba tovarov dlhodobej spotreby.

Britská centrálna banka (BoE ) na júnovom zasadnutí podľa očakávaní ponechala referenčnú úrokovú sadzbu na 0,1%. Objem nákupov aktív bol tiež nezmenený na úrovni 895 mld. libier. Banka oznámila, že bude pozorne sledovať vývoj inflácie v Británii a podľa toho sa rozhodne ohľadom budúcich uprav základnej úrokovej sadzby. BoE sa tiež sústredí na vývoj na pracovnom trhu po zrušení vládneho programu ochrany pracovných miest.

Fed v tomto týždni vykonával tzv. stress testy u veľkých amerických bánk a výsledok bol pozitívny, pretože by americkej banky zostali dostatočne kapitalizované aj v prípade razantného hospodárskeho poklesu. Fed sa preto rozhodol zrušiť limity pre spätné odkúpenie akcií a výplatu dividend , ktoré zaviedol na začiatku pandémie.

Americkému prezidentovi Joe Bidenovi sa po dlhom vyjednávaní s Kongresom podarilo presadiť plán investícií do infraštruktúry. Výdavky na energiu, vodohospodárstva a dopravu majú činiť 579 mld. dolárov. Malo by sa tak jednať o najväčšiu investíciu do dopravnej infraštruktúry v dejinách Spojených štátov. Prezident tieto výdavky odôvodnil miliónmi novovytvorených pracovných miest.

Česká národná banka podľa očakávania analytikov zvýšila repo sadzbu o štvrť percentuálneho bodu na 0,5. Pre hike sa vyslovili štyria členovia bankovej rady. Jeden člen dokonca hlasoval o zvýšenie základnej sadzby o 0,5%. Zvýšenie repo sadzby podľa guvernéra ČNB Jiřího Rusnok zodpovedá májovej prognóze, ktorá počíta so zvýšením sadzieb práve od polovice tohto roka. Banková rada vyhodnotila riziká ako mierne inflačné.

“Je možné, že budeme zvyšovať sadzby na každom ďalšom menovom zasadnutí, čím sa dostaneme na úroveň, ktorú prognóza predvída. Netvrdím ale, že to tak bude a dúfam, že to nebude potrebné, “dodal Rusnok.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.