Pondelok

Japonská vláda v pondelok informovala, že je blízko podpísania obchodnej dohody s USA. Dohoda by nemala zahŕňať nové clá na japonské automobily.

Čínsky vicepremiér Liou Che v pondelok uviedol, že Čína je ochotná riešiť obchodné konflikt so Spojenými štátmi prostredníctvom pokojných rozhovorov. Americký prezident Donald Trump túto ochotu uvítal a dodal, že dúfa, že rozhovory začnú v blízkej dobe.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v parlamente oznámil, že kapitálové kontroly budú úplne zrušené. Čo znamená, že Gréci budú môcť po štyroch rokoch opäť vyberať peniaze zo svojich bankových účtov bez obmedzenia a zasielať ich do zahraničia.

Zástupcovia Francúzska a USA sa dohodli na kompromise ohľadom francúzskej digitálnej dane, kvôli ktorej chcel Donald Trump zaviesť tarify na dovoz francúzskeho vína. Nová dohoda predpokladá, že Francúzsko podnikom vráti rozdiel medzi digitálnymi daňami a plánovaným medzinárodným systémom digitálnej dane.

Utorok

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v utorok po stretnutí s britským premiérom Borisom Johnsonom konštatoval, že bude načúvať všetkým konkrétnym návrhom, ktoré mu predloží Johnson a európski predstavitelia sa budú snažiť, aby nedošlo k scenáru, v ktorom Británia opustí EÚ bez dohody.

Johnson reagoval na Junckerovej slova tým, že pokiaľ nebude zrušená írska poistka, tak k dohode nedôjde.

Guvernér RBNZ Adrian Orr novinárom oznámil, že hlavným dôvodom, prečo došlo k zníženiu sadzieb na poslednom zasadnutí centrálnej banky o pol percentuálneho bodu , je klesajúce inflačné očakávania.

Podľa čínskych médií vyzval guvernér PBOC Yi Gang komerčné banky , aby urýchlili proces poskytovania pôžičiek.

Index podnikateľskej klímy Ifo poukázal, že sa nemecká podnikateľská dôvera v auguste opäť znížila, keď index klesol z 95,7 bodu na 94,3 bodu. Analytici očakávali miernejší pokles na 95,1 bodu.

Streda

Členka bankovej rady SNB Andréa M. Maechler v stredu novinárom oznámila, že banka má aj naďalej dostatok priestoru pre intervencie . Inflačné tlaky zostávajú vo Švajčiarsku aj naďalej utlmené. Kvôli obchodnej vojne medzi USA a Čínou, inverznej výnosovej krivke u amerických štátnych dlhopisov a ďalším negatívnym faktorom sa atraktivita švajčiarskeho franku enormne zvýšila, dodala.

Taliansky prezident Sergio Mattarello podľa očakávania poveril Giuseppa Conteho zostavením novej vlády. Stalo sa tak po oznámení doterajšieho vládneho Hnutia piatich hviezd, že sa dohodlo na vytvorení spoločného kabinetu s opozičnou ľavicovú Demokratickou stranou.

Štvrtok

Klaas Knot z ECB vo štvrtok konštatoval, že podľa neho nie je potrebné znovu zavádzať QE , pretože v tom nevidí pridanú hodnotu. Ďalej poznamenal, že očakávania trhu ohľadom septembrového zasadnutia sú prehnané.

Člen bankovej rady BoJ Hitoshi Suzuki sa domnieva, že zatiaľ nie je potrebné viac uvoľňovať monetárnu politiku.

Americká ekonomika v druhom štvrťroku spomalila z 3,1% na 2%. Spomalenie rastu ekonomiky na 2% bol očakávaný, a preto USD výraznejšie na tento fundament nereagoval. Väčšina ekonómov oslovených agentúrou AP sa domnieva, že tempo rastu ekonomiky bude spomaľovať aj v druhej polovici roka.

Miera nezamestnanosti v Nemecku zostala podľa očakávania v auguste v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nezmenená na úrovni 5%.

Piatok

V piatok sme sa dočkali aj miery nezamestnanosti v eurozóne, ktorá sa nachádza na najnižších úrovniach (7,5%) od polovice roka 2008.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.