Guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok v pondelkovom rozhovore pre Právo zopakoval, že menová politika je podľa jeho názoru na správnej úrovni. Súčasnú úroveň inflácie guvernéra neznepokojuje, pretože očakáva na začiatku budúceho roka jej návrat späť k dvojpercentnému cieľu.

Ďalší člen bankovej rady, Tomáš Holub, má však odlišný názor, keď sa domnieva, že by základná úroková sadzba mala klesnúť až na nulu. Nekonvenčné nástroje menovej politiky však zatiaľ nie sú potrebné, dodal Holub.

Exportne založené Japonsko, reportovalo prepad exportu v prvom polroku o 15,4%, čo predstavuje najväčší prepad vývozu od finančnej krízy 2009. Analytici však predikujú, že v druhom polroku by malo dôjsť k spomaleniu poklesu exportu.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok “updatoval” národné ciele do roku 2030. Za pozornosť predovšetkým stojí, že medzi týmito cieľmi už nefiguruje želanie, aby sa Rusko zaradilo medzi päť najväčších svetových ekonomík.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov k tejto úprave dodal, že ciele bolo nutné korigovať kvôli nepriaznivým okolnostiam.

Európski lídri sa po piatich dňoch tvrdých vyjednávaniach dohodli na fondu obnovy ekonomík a sedemročnom rozpočte . Objem prostriedkov vo fonde bude činiť 750 mld. EUR. Výška grantov bude predstavovať 390 mld. EUR a pôžičky sa budú podieľať výškou 360 mld. EUR. Čerpanie fondu je však podmienené plnením reformných programov, ku ktorým sa bude musieť zaviazať každý štát. Požičané peniaze budú štáty splácať do roku 2050. Hodnota rozpočtu na obdobie medzi 2021 a 2027 bude činiť 1,8 bil. EUR.

V stredu Čína oznámila, že jej Spojené štáty americké prikázali, aby uzavrela svoj konzulát v Houstne. Ide o ďalší dôkaz zvyšujúceho sa diplomatického napätia medzi týmito dvoma ekonomickými veľmocami. Čínska vláda totiž tento krok Washingtonu označila za porušenie medzinárodného práva.

Vo štvrtok vyšli dáta z amerického trhu práce, kedy si o podporu v nezamestnanosti v týždni od 18. júla požiadalo 1,416 mil. ľudí.

Austrália očakáva deficit štátneho rozpočtu v tomto fiškálnom roku 184,5 mld. AUD. Pre porovnanie v minulom finančnom roku predstavoval okolo 85 mld. AUD. Teda tohtoročný deficit má byť najvyššia od druhej svetovej vojny. Podľa ratingovej agentúry S&P by prehĺbenie deficitu nemalo ohroziť rating AAA, aj keď priznala, že určitá hrozba zníženia existuje.

V piatok dorazila priaznivé dáta z eurozóny, pretože súhrnný index nákupných manažérov PMI za jún vzrástol z 48,5 bodu na 54,8 bodu, čo predstavovalo najvyššiu úroveň od roku 2018. Konsenzus pritom predikoval rast iba na 51,1 bodu.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.