Trump kritizoval OPEC kvôli vysokým cenám ropy, dohoda medzi USA a Čínou v nedohľade

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 1.3.2019

DomovSprávyTrump kritizoval OPEC kvôli vysokým cenám ropy, dohoda medzi USA a Čínou...

Nedeľa

V nedeľu boli zverejnené maloobchodné tržby z Nového Zélandu, ktoré vo štvrtom štvrťroku vzrástli o 1,7%, čo bol najvyšší nárast od februára minulého roka.

Pondelok

Trump v pondelok oznámil, že zatiaľ odloží nové clá voči Číne a že je pripravený na ďalšie rokovania, ktoré by sa malo konať niekedy okolo konca marca. Obchodnú dohodu podľa Trumpa nie je možné zatiaľ uzatvoriť, keďže v rokovaniach stále pretrvávajú veľké medzery.

Americký prezident na svojom twitterovom účte skritizoval OPEC. Napísal, že “ceny ropy sa dostávajú príliš vysoko” a zároveň vyzval OPEC, aby sa “upokojila”. Futures na ropu WTI v pondelok zaznamenali prepad o viac ako 3%.

Utorok

V utorok vystúpil guvernér BoE Mark Carney, ktorý konštatoval, že fundamenty v Británii sú zdravé. Brexit podľa Carneyho vytvára napätie pre spotrebiteľov a podniky. Dodal, že ak sa ekonomika bude vyvíjať podľa očakávania, tak je vhodné postupne začať zvyšovať sadzby. Carney sa tiež zameral na kvantitatívne uvoľňovanie zo strany BoE, u ktorého zmienil, že nebude ukončené kým úroková sadzba nedosiahne 1,5%. Carney očakáva, že sa inflácia v strednodobom horizonte bude pohybovať nad cieľom banky, ktorý je ukotvený okolo úrovne 2%. Ak by však došlo k “no deal” brexitu, tak by sa inflácia mohla výrazne zvýšiť a v tomto prípade by centrálna banka použila všetky dostupné monetárne nástroje na udržanie cenovej stability.

 

Pred americkým senátom vystúpil šéf Fedu Powell, ktorý senátorom povedal, že Fed bude teraz trpezlivý ohľadom zvyšovaní sadzieb. Guvernér vidí teraz tlmené inflačné tlaky a ekonomické dáta sú slabšie, aj keď stále očakáva, že by ekonomika mala tento rok aj naďalej solídne rásť. Rast by však mal byť pomalší ako v roku 2018.

Streda

V stredu sa Kataoka z BoJ zmienil, že Japonsko ešte čaká dlhá cesta od ukončenia ultra uvoľnenej politiky.

Labouristický návrh o alternatívnej podobe britského odchodu z EÚ podľa očakávaní nezískal podporu dolnej komory parlamentu, a preto teraz labouristi na čele s Corbyn budú usilovať o novom referende.

V Kanade index spotrebiteľský cien vzrástol v januári medziročne o 1,4%, čo je v porovnaní s predchádzajúcim údajom, ktorý zaznamenal rast o 2% o dosť menej. Inflácia sa tak v Kanade opäť dostala pod cieľovú hodnotu BOC.

Štvrtok

Vo štvrtok vyšla správa, že kanadský premiér Justin Trundeau čelí vážnej vládnej kríze, pretože sa snažil ovplyvniť vyšetrovanie korupcie v prospech veľkej kanadskej stavebnej firmy SNC-Lavalin. V októbri sa budú v Kanade konať voľby a tento škandál by mohol liberálom premiéra Trudeaua uškodiť.

Podmienky v priemysle v Číne sa opäť zhoršili, keď index PMI klesol vo februári z 49,5 b. Na 49,2.

Švajčiarske HDP vo štvrtom štvrťroku zaznamenalo pomalší rast, a to konkrétne z 1,4% na 2,4%. Trh očakával rast o 1,7%.

Naopak HDP v USA štvrtom štvrťroku vzrástlo medzi kvartálne podľa očakávania o 2,6%.

Piatok

V piatok bolo zverejnené aj HDP Českej republiky, ktoré vo štvrtom štvrťroku medziročne vzrástlo o 2,8%.

Maloobchodné tržby vo Švajčiarsku klesli v januári medziročne o 0,4%. Analytici pritom očakávali rast o 0,3%.

Inflácia v eurozóne vo februári medziročne vzrástla z 1,4% na 1,5%.

Nezamestnanosť v Nemecku vo februári sa drží na 5%, čo je najnižšia úroveň od roku 1990.

 

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

ETF fondy – ako fungujú a v čom sa líšia od podielových fondov

ETF fondy patria medzi najpopulárnejšie nástroje moderného investora. Prečítajte si čo sú ETF a prečo sa oplatí investovať do ETF fondov

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť