Izraelská ekonomika prvýkrát od roku 2002 poklesla, keď sa HDP v tomto roku znížilo o 2,4%. O rok skôr pritom izraelské hospodárstvo vzrástlo o 3,4%. Tamojšia centrálna banka však predikovala oveľa väčší pokles o 3,7%.

Inštitút pre fiškálne štúdie (IFS) konštatoval, že by Británia musela zdvihnú dane o 60 miliárd libier ročne, ak by sa rozhodol súčasný minister financií Rishi Sunak kompenzovať straty spôsobené pandémiu. Sunak má 3. marca načrtnúť, akým spôsobom bude riešiť dopady pandémie.

Viceguvernér ČNB Marek Mora oznámil, že ak sa ekonomika bude v tomto roku zotavovať, tak ČNB môže zdvihnúť úrokové sadzby už počas júnového zasadnutia. Dá sa ale očakávať, že sprísňovanie menovej politiky bude zo strany centrálnej banky veľmi opatrné.

Podľa ZEW inštitútu sa dôvera investorov v nemeckú ekonomiku rapídne zvýšila. Investori totiž už netrpezlivo očakávajú zmiernenie opatrení kvôli zabráneniu šírenia koronavírusu. Index ZEW sa vo februári teda vyšvihol z 61,8 bodu na 71,2 bodu.

Zo zápisnice z posledného zasadnutia ECB vyplynulo, že centrálni bankári sa zhodli na potrebe pokračovať v stimulačnej politike. Ak by sa situácia v eurozóne zhoršovala, tak sú aj naďalej odhodlaní použiť všetky dostupné nástroje, vrátane depozitnej sadzby.

Zápisnica z posledného zasadnutia tiež zverejnil Fed. Americká centrálna banka aj naďalej bude pokračovať v podpore ekonomiky. Tiež kalkuluje s podporou od vlády. Akonáhle obmedzenia spojené s epidemiologickou krízou budú odznievať, tak Fed očakáva výrazné zníženie nezamestnanosti.

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch zaznamenali v januári medzimesačný nárast o úctyhodných 5,3%, keď sa očakávalo, že vzrastú iba o 1,1%. Medziročne maloobchodné tržby vzrástli z 2,53% na 7,43%.

Podľa viceguvernéra ruskej centrálnej banky Alexeja Zabotkina sa ruské hospodárstvo vráti na úroveň pred koronavírusovou krízou koncom tohto roka. Až k tomu dôjde, tak tamojšia centrálna banka začne s postupným návratom k neutrálnej monetárnej politike, dodal Zabotkin.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.