Kvôli zvyšujúcej sa inflácii sa ruská centrálna banka rozhodla už tretíkrát v tomto roku zvýšiť hlavnú úrokovú sadzbu. Tentoraz centrálna banka zvýšila sadzbu o 50 bázických na 5,5%. V sprievodnom vyhlásení banka oznámila, že pravdepodobne budú nasledovať ďalšie “hiky” v najbližších zasadnutiach.

Európska centrálna banka na svojom júnovom zasadnutí ponechala podľa očakávaní svoju monetárnu politiku bez zmeny, keď referenčná sadzba zostala na nule. Núdzový pandemický program nákupu aktív (Peppy) má byť zachovaný najmenej do konca prvého štvrťroka 2022.

V novej prognóze ECB očakáva, že HDP v eurozóne stúpne o 4,6%. V marci pritom banka predikoval iba 4% rast ekonomiky.

Vzhľadom k rastu cien komodít ECB predikuje rast inflácie v tomto roku v priemere na 1,9%. V budúcom roku by mal rast spotrebiteľských cien spomaliť na 1,5%.

Nemecká vláda sa rozhodla predĺžiť pomoc postihnutým firmám koronakrízou o tri mesiace do konca septembra tohto roka. Ide o spoločnosti, ktorých tržby poklesli najmenej o 30%. “Je to dôležitý signál všetkým podnikom a podnikateľom, že po kríze môžu opäť šliapnuť na plyn. Motor konjunktúry sa našťastie opäť rozbehol, zatiaľ ale nie pre všetkých. Preto chceme tým, ktorí ešte pomoc potrebujú, poskytnúť bezpečnosť a istotu plánovania “, oznámil nemecký minister financií Peter Altmaier.

Priemyselná výroba v Nemecku sa v apríli medzimesačne znížila o 1%. Za poklesom predovšetkým stojí narušenie v dodávateľských reťazcoch. Najmarkantnejšie je to asi vidieť u nedostatkov polovodičov, ktoré obmedzujú produkciu v automobilovom priemysle, na ktorom je nemecká ekonomika silne závislá.

Na summite G7 sa členovia skupiny dohodli na zavedenie minimálnej globálnej korporátnej dane vo výške 15%. Táto dohoda by sa mala stať základom pre medzinárodný dohovor, ktorá by mohla byť dohodnutá budúci mesiac pri stretnutí skupiny G20. Dosiahnuť dohodu však nemusí byť jednoduché, pretože niektoré krajiny vyjadrili nesúhlas. Napríklad Írsko upozornilo, že legitímne daňová konkurencia by mala byť aj naďalej činná.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.