Štáty G7 sa dohodli na 15% dani pre medzinárodné firmy. ECB očakáva, že HDP stúpne o 4,6%

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 11.06.2021

DomovSprávyŠtáty G7 sa dohodli na 15% dani pre medzinárodné firmy. ECB očakáva,...

Kvôli zvyšujúcej sa inflácii sa ruská centrálna banka rozhodla už tretíkrát v tomto roku zvýšiť hlavnú úrokovú sadzbu. Tentoraz centrálna banka zvýšila sadzbu o 50 bázických na 5,5%. V sprievodnom vyhlásení banka oznámila, že pravdepodobne budú nasledovať ďalšie “hiky” v najbližších zasadnutiach.

Európska centrálna banka na svojom júnovom zasadnutí ponechala podľa očakávaní svoju monetárnu politiku bez zmeny, keď referenčná sadzba zostala na nule. Núdzový pandemický program nákupu aktív (Peppy) má byť zachovaný najmenej do konca prvého štvrťroka 2022.

V novej prognóze ECB očakáva, že HDP v eurozóne stúpne o 4,6%. V marci pritom banka predikoval iba 4% rast ekonomiky.

Vzhľadom k rastu cien komodít ECB predikuje rast inflácie v tomto roku v priemere na 1,9%. V budúcom roku by mal rast spotrebiteľských cien spomaliť na 1,5%.

Nemecká vláda sa rozhodla predĺžiť pomoc postihnutým firmám koronakrízou o tri mesiace do konca septembra tohto roka. Ide o spoločnosti, ktorých tržby poklesli najmenej o 30%. “Je to dôležitý signál všetkým podnikom a podnikateľom, že po kríze môžu opäť šliapnuť na plyn. Motor konjunktúry sa našťastie opäť rozbehol, zatiaľ ale nie pre všetkých. Preto chceme tým, ktorí ešte pomoc potrebujú, poskytnúť bezpečnosť a istotu plánovania “, oznámil nemecký minister financií Peter Altmaier.

Priemyselná výroba v Nemecku sa v apríli medzimesačne znížila o 1%. Za poklesom predovšetkým stojí narušenie v dodávateľských reťazcoch. Najmarkantnejšie je to asi vidieť u nedostatkov polovodičov, ktoré obmedzujú produkciu v automobilovom priemysle, na ktorom je nemecká ekonomika silne závislá.

Na summite G7 sa členovia skupiny dohodli na zavedenie minimálnej globálnej korporátnej dane vo výške 15%. Táto dohoda by sa mala stať základom pre medzinárodný dohovor, ktorá by mohla byť dohodnutá budúci mesiac pri stretnutí skupiny G20. Dosiahnuť dohodu však nemusí byť jednoduché, pretože niektoré krajiny vyjadrili nesúhlas. Napríklad Írsko upozornilo, že legitímne daňová konkurencia by mala byť aj naďalej činná.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Najčastejšie využívané indikátory pri technickej analýze

Väčšina obchodníkov na burze využíva pri tradingu stratégie vytvorené na základe technickej analýzy a analýzy ceny /grafu. Veľké množstvo traderov takúto analýzu dopĺňa taktiež o indikátory a oscilátory.

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť