Spotrebiteľské ceny v USA vzrástli v marci o 8,5 % oproti predchádzajúcemu roku, čo je najrýchlejší nárast od roku 1981. Hodnota je tak 0,1 percentuálneho bodu nad očakávaním trhu. Bez zahrnutia potravín a energií sa tzv. jadrový CPI index zvýšil v medziročnom porovnaní o 6,5 %. To zodpovedá predikciám ekonómov. Trhy na správu reagovali pozitívne. Akcie vzrástli a výnosy štátnych dlhopisov vyklesali. Najväčší rast zaznamenali ceny jedla a energií.

Americká investičná banka JPMorgan začala výsledkovú sezónu s nie príliš optimistickými správami. Zisk za prvý štvrťrok klesol o 42 % oproti predchádzajúcemu roku. Pokles zisku bol ťahaný ruskou inváziou na Ukrajinu, vysokou mierou inflácie a problémami s dodávateľským reťazcom. Generálny riaditeľ Jamie Dimon varoval pred vážnymi rizikami pre americkú ekonomiku. Najväčšia americká banka podľa aktív je často považovaná za benchmark pre zvyšok Wall Street .

„Pokiaľ ide o ekonomiku, zostávame optimistickí. Aspoň krátkodobo, pretože spotrebiteľské výdavky zostávajú na zdravej úrovni. Sú pred nami ale významné geopolitické a ekonomické výzvy.“ Generálny riaditeľ JPMorgan Jamie Dimon

Nemecká ekonomika by mohla počas nasledujúcich 2 rokov stratiť 240 miliárd USD. Ide až o 6,5 % ročnej produkcie. Ide o scenár, kedy by boli dodávky ruskej ropy a plynu okamžite prerušené. Najväčšia európska ekonomika sa kvôli správam o brutalite ruskej invázie na Ukrajine dostala pod rastúci tlak, aby zakázala dovoz ruskej energie. Nemecko, rovnako ako ďalšie európske krajiny, je ale na ruskom plyne silne závislé. V roku 2021 ruský plyn predstavoval 55 % celého nemeckého dovozu plynu. V prvom štvrťroku 2022 sa podľa Reuters jednalo o 40 % jeho dovozu.

Lockdown v Číne pôsobí logistický chaos a spomaľuje globálne dodávateľské reťazce. Čínska kamiónová doprava od polovice marca klesla o 40 %. Pohyb kamiónov po Šanghaji klesol na 15% svojej bežnej úrovne. Čína je hlavným svetovým priemyselným výrobcom, ale keď je logistika narušená, suroviny sa nemôžu dostať do zeme a zásielky sa nemôžu dostať von. Vplyv je tak podľa manažéra predaja Haiwei Logistics Liu Sanhonga obrovský.

Elon Musk ponúka odkúpenie Twitteru za 54,20 USD za akciu. Ak by sa mu to podarilo, tak by mohlo dôjsť k premene tejto sociálnej siete na súkromnú spoločnosť. „Investoval som do Twitteru, pretože verím v jeho potenciál stať sa platformou pre slobodu prejavu po celom svete a verím, že sloboda prejavu je spoločenským imperatívom fungujúcej demokracie,“ napísal Musk v liste zaslanom predsedovi Twitteru Bretovi Taylorovi.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.