Sága brexit pokračuje aj v tomto týždni. ECB na svojom zasadnutí potvrdila, že ukončí nákup aktív na konci roka 2018.

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 13.12.2018

DomovSága brexit pokračuje aj v tomto týždni. ECB na svojom zasadnutí potvrdila,...

Nedeľa

V nedeľu ráno, nášho času bola zverejnená inflácia z Číny. Medziročná inflácia v novembri poklesla z 2,5% na 2,2%.

Pondelok

Z Japonska sme sa v pondelok dočkali HDP za tretí štvrťrok, ktoré medziročne pokleslo o 2,5%. Tiež bolo zverejnené HDP vo Veľkej Británii za tretí štvrťrok, ktoré zaznamenalo medziročný rast 1,5%. Analytici však očakávali o niečo vyšší rast (1,6%).

OECD vydala varovanie ohľadom nehnuteľnostného trhu v Austrálii a vyzvala vládu a centrálnu banku, nech sa pripraví na krízový plán, ak by došlo ku kolapsu cien nehnuteľností.

Asistent guvernéra RBA, Christopher Kent, v rozhovore pre médiá konštatoval, že sa mzdy mierne zvýšili, ale je mu stále záhadou, prečo je spotreba domácností tak slabá.

Utorok

V utorok čínska vláda informovala, že zníži clá na americké autá, ako o tom skôr informoval americký prezident Donald Trump na svojom twitter účte. Neskôr vyšla správa, že podľa dvoch amerických obchodníkov citovaných agentúrou Reuters nakúpili čínske štátne firmy viac ako 500 tisíc ton amerických sójových bôbov. Zdá sa teda, že Čína sa snaží zapáčiť americkému prezidentovi a že sa bude snažiť urovnať obchodný spor čo najskôr.

Streda

V stredu britská premiérka Theresa Mayová ustála hlasovanie o nedôvere poslancov svojej vlastnej strany. V tajnom hlasovaní získala podporu 200 poslancov. Nedôveru ju vyjadrilo 159 konzervatívnych poslancov. Britská libra zareagovala okamžitým posilnením a menový pár GBP / USD zakončil stredajšiu seansu posilnením o 1,11%.

Člen bankovej rady ČNB, Vojtěch Benda, konštatoval, že kvôli slabej korune sa nezdráha diskusie o “hiku” na poslednom zasadnutí ČNB v tomto roku, ktoré sa bude konať 20. decembra a malo by sa ho zúčastniť všetkých sedem členov rady.

Štvrtok

Štvrtkové obchodovanie sa nieslo v znamení zasadnutí ECB, ktorá potvrdila, že ukončí program nákupu aktív na konci roka 2018. Základná sadzba bola ponechaná bez zmeny a podľa banky by mala zostať na rovnakých úrovniach najmenej do konca leta 2019. ECB zároveň znížila pre rok 2019 odhad inflácie a rastu HDP.

Čo nás čaká budúci týždeň?

V budúcom týždni nás hneď z kraja čakajú inflačné údaje z eurozóny. V utorok sa dočkáme zasadania RBA. Z Veľkej Británie a Kanady budú v stredu zverejnené tiež dáta o inflácii. Z Nového Zélandu bude zverejnené HDP za tretí štvrťrok. Vo štvrtok sa dočkáme miery nezamestnanosti z Austrálie a maloobchodných tržieb z Veľkej Británie. Neminie nás tiež zasadnutia Bank of England. V piatok bude zverejnená národná inflácia v Japonsku a HDP z Británie, Kanady a Spojených štátov amerických.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť