Ropa zažila volatilný týždeň. SNB ponechala sadzby bez zmeny a v prípade potreby je pripravená intervenovať

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 14.6.2019

DomovRopa zažila volatilný týždeň. SNB ponechala sadzby bez zmeny a v prípade...

Nedeľa

V nedeľu oznámil americký prezident Donald Trump, že pozastaví clá na dovoz mexického tovaru do USA. Mexiko sa totiž zaviazalo, že zvýši svoj boj s ilegálnou imigráciou a pašerákmi. Do akcie má byť nasadená aj národná garda.

Ropa zazila volatilny tyzden. SNB ponechala sadzby bez zmeny a v pripade potreby je pripravena intervenovat

Pondelok

Trump tiež v pondelok konštatoval, že je pripravený okamžite zaviezť ďalšie clá voči Číne, pokiaľ sa s ním jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching odmietne stretnúť na summite skupiny krajín G20, ktorý sa bude konať na konci mesiaca v Japonsku. Americký prezident tiež dodal, že Čína dohodu podpíše, pretože k tomu bude dotlačená. Tiež sa domnieva, že Čína manipuluje so svojou menou.

Michael Saunders z BoE sa vyjadril v zmysle, že dôjde k rýchlejšiemu zvyšovaniu sadzieb, než sa trh domnieva. Podľa centrálneho bankára BoE nepotrebuje vyčkávať na to, ako nakoniec dopadne brexit. Saunders vidí rovnovážnu sadzbu na úrovni 2%.

Japonská ekonomika rástla v prvom štvrťroku medziročne o 2,2%. Pritom sa očakával miernejší rast a to o 2,1%.

Dovoz v máji v Číne sa medziročne prepadol o 8,5%, čo predstavovalo najväčší prepad od augusta 2018. Vývoz sa za rovnaké obdobie naopak zvýšil o 1,1%.

Hrubý domáci produkt vo Veľkej Británii medziročne spomalil z 1,8% na 1,5%.

Utorok

V utorok index CPI v Českej republike v máji medziročne vzrástol z 2,8% na 2,9%. Analytici pritom očakávali rast o 2,7%.

V Spojených štátoch index PPI za máj zaznamenal spomalenie rastu z 2,2% na 1,8%.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok konštatoval, že by uvítal, ak by súčasná pauza v zmenách menovej politiky bola iba prestávkou. “Optimálne by bolo, keby to bola skôr prestávka, pretože určite ešte nie sme na tom, čo považujeme za normálnu úroveň úrokových sadzieb”, dodal.

Najhorúcejší kandidát na budúceho premiéra Spojeného kráľovstva Boris Johnson novinárom v rozhovore povedal, že nechce v žiadnom prípade predĺženia brexitu za 31. október. Podľa neho by to totiž znamenalo prehru. Nepraje si no-deal, ale Británia sa musí aj na túto možnosť pripraviť.

Streda

V stredu sa futures na WTI prepadli o 4% v reakcii na API report, ktorý poukázal na výrazný rast amerických ropných zásob.

François Villeroy z ECB sa zmienil, že banka bude udržiavať akomodatívnú politiku tak dlho, ako bude potrebné a v prípade potreby je ECB pripravená zasiahnuť.

Inflácia v Číne v máji vzrástla medziročne podľa očakávania na 2,7%.

Spotrebiteľské ceny v USA v máji medziročne rástli o 1,8% z 2% v predchádzajúcom mesiaci. Jadrová inflácia klesla z 2,1% na 2%.

Štvrtok

Vo štvrtok sme sa dočkali menovej politiky zasadnutie SNB, na ktorom centrálna banka ponechala podľa očakávania sadzby bezo zmeny. Banka vo svojom vyhlásení uviedla, že CHF je stále vysoko nadhodnotený a v prípade potreby nebude váhať intervenovať. Podľa SNB je situácia na devízovom trhu aj naďalej krehká.

Guvernér SNB Thomas Jordan na tlačovej konferencii oznámil, že inflačné očakávania mierne poklesli a že centrálna banka má stále priestor pre manévrovanie so sadzbami. Momentálne však podľa guvernéra nie je dôvod pre sprísňovanie monetárnej politiky.

Miera nezamestnanosti v Austrálii zostala v máji na 5,2%, keď sa očakával pokles na 5,1%.

Po stredajšom výplachu americká ľahká ropa WTI zaznamenala vo štvrtok nárast o viac ako 2%. Dôvodom bol útok na dva ropné tankery v Ománsky záliv, po ktorom na palube jedného z nich následne vypukol požiar.

Piatok

V piatok boli zverejnené maloobchodné tržby v USA za máj, ktoré medzimesačne vzrástli o 0,5% po aprílovom poklese o 0,2%. Analytici očakávali nárast o 0,3%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Čo by ste mali vedieť o investovaní do podielových fondov

Investovanie do podielových fondov predstavuje populárny a rozšírený spôsob zhodnocovania prostriedkov, ktorý je využívaný predovšetkým bežným retailovým obyvateľstvom po celom svete.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť