Rekordný pokles švajčiarskej a americkej ekonomiky. Výsledky online zasadnutia centrálnych bankárov

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 28.08.2020

DomovSprávyRekordný pokles švajčiarskej a americkej ekonomiky. Výsledky online zasadnutia centrálnych bankárov

Predĺženie programu Antivirus. Česká vláda schválila predĺženie programu Antivirus do konca októbra. Tento program je určený na podporu firmám aj zamestnancom pred prepúšťaním. Pôvodne mal program platiť len do konca augusta.

Európska podpora oživenia ekonomiky. Nemecká vláda sa tiež rozhodla predĺžiť opatrenia na podporu ekonomiky. Predovšetkým sa jedná o predĺženie skráteného pracovného týždňa a predchádzanie bankrotom firiem. Ani Francúzsko nechce zostať pozadu, keď oznámilo, že začiatkom septembra oznámi plán na hospodárske oživenie.

Hlavná udalosť tohto týždňa. Virtuálne zasadnutie centrálnych bankárov v Jackson Hole, na ktorom guvernér Fedu Jerome Powell informoval, že americká centrálna banka prijme agresívnejšie stratégiu, ktorá sa má sústrediť na priemernú infláciu. Jedná sa teda o akceptovanie rastu inflácie nad súčasný dvojpercentný cieľ Fedu, kedy sa banka hlavne zameria na podporu zamestnanosti. Powell v podstate naznačil trhu, že úrokové sadzby zostanú nižšie dlhšiu dobu, než sa pôvodne predikoval.

Rekordný prepad HDP vo Švajčiarsku. Švajčiarska ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku rekordný pokles, keď HDP pokleslo v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 8,2%. Analytici však v treťom štvrťroku očakávajú obnovenie rastu ekonomiky, aj keď rizikom môže byť zvyšujúci sa počet prípadov nakazených COVID-19 v krajine helvétskeho kríža.

Makrodáta z USA. Americká ekonomika v druhom kvartáli taktiež zažila najhlbší prepad v histórii, keď sa Hrubý domáci produkt medziročne prepadol o 31,7%. Naopak objednávky tovarov dlhodobej spotreby v Spojených štátoch medziročne vzrástli o 11,2%, keď sa očakával ďaleko slabší rast na úrovni 7,7%.

Zmeny v Japonsku. Japonský premiér Šinzó Abe oznámil svoju rezignáciu, čo viedlo k výpredajom na japonských burzách. Dôvodom je zhoršujúce sa zdravie premiéra v posledných mesiacoch. Abe sa najmä preslávil opatreniami, ktoré mali naštartovať upadajúci japonskú ekonomiku, ktoré sa opierali o expanzívnu monetárnu a fiškálnu politiku. Toto nastavenie ekonomiky dostalo názov Abenomika.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť