Americká pobočka Fedu v St. Louis v pondelok zverejnila odhad, že šírenie koronavírusu by mohol viezť v Spojených štátoch k zániku 47 miliónov pracovných miest a miera nezamestnanosti by sa tak mohla dostať k 32%.

Čínske ministerstvo obchodu informovalo, že okolo 80% reštaurácií je už otvorených. Tiež takmer všetky supermarkety, nákupné centrá a maloobchodné obchody sú v prevádzke.

V utorok zverejnený index nákupných manažérov v spracovateľským sektora v Číne za marec vykázal prekvapivo pozitívne dáta, keď vzrástol z februárových miním 35,7 bodu na 52 bodov . Analytici pritom odhadovali, že vzrastie iba na 46 bodov.

Tempo medziročného rastu inflácie v eurozóne v marci kleslo z 1,2% na 0,7%, keď sa odhadovalo, že rast bude činiť 0,8%.

Česká národná banka v stredu zmiernila limity pri hypotékach . LTV (pomer medzi hypotekárnym úverom a záložné hodnotou nehnuteľnosti) zvýšila z 80% na 90%. DSTI (pomer medzi celkovou hodnotou všetkých mesačných splátok a čistým mesačným príjmom žiadateľa o úver) sa zvýšilo z 45% na 50%. DTI (pomer výšky celkového zadlženia žiadateľa o úver a výšky jeho čistého ročného príjmu) centrálna banka zrušila.

Žiadosti o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch v minulom týždni opäť prekonali rekordy, keď si o podporu požiadalo 6,6 miliónov Američanov.

Španielska ministerka práce Yolanda Diazová vo štvrtok oznámila, že v Španielsku prišlo o prácu v marci okolo 900 tisíc ľudí, čo predstavuje rekordný počet. Najviac zasiahnutými odvetviami sú cestovný ruch a stavebníctvo.

Ratingová agentúra Moodys znížila rating austrálskeho bankového sektora na negatívny z neutrálneho. Aktíva austrálskych bánk sú podľa agentúry kvalitné, ale kvôli zvyšujúcej sa nezamestnanosti sa do budúcna bude kvalita aktív výrazne znižovať.

V piatok vyšla dáta z amerického trhu práce. Miera nezamestnanosti sa v marci zvýšila na 4,4% z februárových 3,5%. V danom mesiaci tiež zaniklo okolo 701 tisíc pracovných miest mimo poľnohospodárstva. Pritom sa predikoval, že zanikne len 100 tisíc pracovných miest.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.