Americká centrálna banka oznámila v pondelok neobmedzené kvantitatívne uvoľňovanie . Teda Fed bude nakupovať neobmedzené množstvo štátnych dlhopisov a cenných papierov krytých hypotékami .

Podľa MMF bude tohtoročná recesia svetovej ekonomiky spôsobená koronavírusom oveľa horšia, než ktorú spôsobila finančná kríza v rokoch 2008 až 2009. Avšak MMF dodal, že k zotaveniu svetového hospodárstva by mohlo dôjsť už v roku 2021.

Novozélandská centrálna banka (RBNZ) oznámila program nákupu dlhopisov s veľkosťou 30 mld. NZD, ktorý by mal trvať nasledujúcich dvanásť mesiacov.

Spojené štáty by mohli opäť otvoriť svoje hranice do Veľkej noci a Američania by sa mali čoskoro vrátiť do práce, s touto nádej sa v utorok vyjadril americký prezident Donald Trump.

Japonský premiér Šinzó Abe sa dohodol s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru, že olympijské hry v Tokiu sa v tomto roku neuskutočnia. Najneskôr by sa však mali konať v lete 2021.

Podľa analytikov bude mať odklad olympijských hier negatívny dopad na ekonomiku, avšak tento vplyv bude relatívne nízky.

Agentúra Reuters v stredu informovala, že podľa štyroch nemenovaných zdrojov požiadala šéfka ECB Christine Lagardeová ministrami financií eurozóny, aby zvážili možnosť emisie spoločných dlhopisov (koronabondov), vďaka ktorým by eurozóna mohla lepšie bojovať s ekonomickými vplyvmi koronavírusu.

Európska centrálna banka vo štvrtok oznámila, že zruší limity pre nákupy dlhopisov z jednotlivých krajín eurozóny, a teda bude môcť nakupovať dlhopisy prakticky neobmedzene.

Americké ministerstvo práce publikovalo, že minulý týždeň stúpol počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti na 3,3 milióna, čo predstavovalo najvyšší počet žiadostí od doby, kedy sa tento údaj meria (1971).

Česká národná banka na svojom zasadnutí jednomyseľne znížila základnú úrokovú sadzbu o 0,75 bps. Momentálne sa teda dvojtýždňová repo sadzba nachádza na jednom percente. Banková rada sa domnieva, že v tomto roku bude potrebné ďalšie významné zníženie sadzieb, keďže sa očakáva silná recesia v tuzemskej ekonomike, ktorá by mala zotrvať po zvyšok roka.

Britská centrálna banka na svojom politickom zasadaní ponechala základnú sadzbu na rekordnom minime 0,1%. BoE však informovala, že v prípade potreby je pripravená rozšíriť objem nákupov dlhopisov.

Kanadská centrálna banka sa v piatok rozhodla znížiť základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 0,25%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.