Rekordná inflácia v USA aj v ČR za desiatky rokov. Západ dáva ruky preč od ruskej ropy

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 11.03.2022

DomovSprávyRekordná inflácia v USA aj v ČR za desiatky rokov. Západ dáva...

Americký prezident Joe Biden 8.3.2022 oznámil embargo na import ruskej ropy. Upozornil, že tento krok zrejme povedie k zvýšeniu ceny plynu v USA, ale že je potrebný na zosilnenie ekonomického tlaku na Rusko.

Podľa niektorých odhadov môžu vyššie trhové ceny ropy znížiť rast HDP v USA až o 2 percentuálne body. Podľa Josepha Lavorgna zo spoločnosti Natixis sú Spojené štáty na prahu recesie a ceny energií a potravín navyše môžu naďalej rásť.

Index spotrebiteľských cien v USA sa za posledných 12 mesiacov zvýšil o 7,9 %, čo je najviac za posledných 40 rokov. Bez zahrnutia volatilných cien potravín a energií vzrástla tzv. jadrová inflácia o 6,4 %, čo je najvyššia hodnota od augusta 1982. Energie, ktoré za február vzrástli o 3,5 % a na celkovom prírastku sa podieľali zhruba jednou tretinou.

„Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som minimalizoval zdražovanie tu doma.“
Joe Biden

Popri spomínanom pomalšom raste v USA sa v dôsledku vojny na Ukrajine tiež v prvých odhadoch hovorí o poklese európskej ekonomiky. Napríklad banka Barclays znížila svoju prognózu rastu pre Európu v tomto roku na 3,5 % z 4,1 % minulý mesiac. Európska centrálna banka vo štvrtok oznámila, že nebude hýbať so svojou základnou úrokovou sadzbou, ale ukončí svoj vlastný program nákupu aktív skôr, než plánovala.

Najväčší vplyv by ale podľa niektorých analytikov malo pocítiť Rusko. JPMorgan predpovedá pokles HDP o 12,5 %, pretože ekonomika krajiny sa prehýba pod ťarchou bezprecedentných sankcií, ktoré zmrazili jej devízové ​​rezervy vo výške 630 miliárd USD a odrezali Rusko od zvyšku sveta.

Veľká Británia sa tiež rozhodla ukončiť dovoz ropy a ropných produktov z Ruska. Malo by k tomu dôjsť do konca roku 2022. Britské spoločnosti by tak mali získať čas potrebný na to, aby sa tomuto zákazu mohli prispôsobiť.

V tejto súvislosti sa začalo opäť hovoriť o možnej výstavbe prílivovej elektrárne v ústí rieky Severn. Tá má vraj obrovský potenciál na vytváranie čistej obnoviteľnej energie. Podobné plány boli už niekoľkokrát zamietnuté kvôli vysokým nákladom. Ruská invázia však zvýšila potrebu po zaistení energetickej bezpečnosti a podobné štúdie sú tak opäť na stole.

Európska únia zareagovala na ruskú inváziu tým, že do konca roka zníži nákupy ruského plynu o dve tretiny. Ide o významný krok, pretože EÚ je od dovozu ruskej energie veľmi závislá. V roku 2021 EÚ dovážala z Ruska 45 % svojho celkového dovozu plynu.

Plán nazvaný REPowerEU sa zameriava na zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov energie, zvýšenie energetickej účinnosti a diverzifikáciu zdrojov dodávok energie. Takisto zahŕňa možnosti, ako zmierniť vyššie náklady na energiu pre spotrebiteľov a malé podniky.

V ČR inflácia vo februári medziročne vzrástla na 11,1 % a je najvyššia od roku 1998. Inflácia v ČR zrýchľuje už osem mesiacov v rade a podľa analytikov ešte porastie. Proti minuloročnému februáru najviac zdraželo bývanie, doprava i potraviny.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Oplatí sa investovať prostredníctvom termínovaných vkladov?

Konzervatívni investori častokrát investujú prostredníctvom termínovaných vkladov a obdobných konzervatívnych produktov. Má takéto investovanie ale zmysel?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť