RBNZ ponechala sadzby bez zmeny, čo nakoplo novozélandský dolár. Dvaja členovia ČNB boli pre zvýšenie sadzieb

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 15.11.2019

DomovRBNZ ponechala sadzby bez zmeny, čo nakoplo novozélandský dolár. Dvaja členovia ČNB...

Nedeľa

V nedeľu sa konali v Španielsku voľby, v ktorých španielski socialisti (PSOE) oproti aprílovému hlasovaniu stratili v Kongrese tri poslanca. Ich potenciálny koaličný partner, ľavicová strana Unidas Podemos (UP), stratil sedem poslancov. Je teda veľmi nepravdepodobné, že by mohla byť zostavená nejaká koaličná väčšina a nemožno vylúčiť usporiadanie nových predčasných volieb.

Pondelok

Nigel Farage v pondelok informoval, že jeho strana nebude kandidovať v britských predčasných parlamentných voľbách. Tento faktor výrazne znižuje šancu na rozdelenie hlasov pre vystúpenie z EÚ medzi Konzervatívcov a Faragovu Stranu pre Brexit.

Eric Rosengren z dallaského Fedu sa domnieva, že posledné zníženie sadzieb nebolo potrebné.

Hrubý domáci produkt vo Veľkej Británii v treťom štvrťroku zaznamenal v porovnaní v predchádzajúcom štvrťroku medziročný pokles z 1,3% na 1%.

Utorok

Poradca Čínskej ľudovej banky Sheng Songcheng v utorok konštatoval, že by sa mu páčila viac proaktívna fiškálna politika a ďalšie znižovanie úrokových sadzieb zo strany PBOC. Ďalej tiež dodal, že Čína čelí rovnakým deflačným tlakom ako zvyšok sveta.

Japonský premiér Šinzó Abe by chcel uvoľniť viac finančných prostriedkov z rozpočtu na podporu ekonomiky.

Viac prezident ECB Luis De Guindos sa domnieva, že ECB nevyčerpala všetky možnosti. Bankár ďalej ubezpečil, že ECB si je vedomá vedľajších efektov nekonvenčnej politiky a podľa neho bolo septembrové rozhodnutie banky o väčšiu stimuláciu ekonomiky úplne správne.

Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow oznámil, že ho americký prezident Donald Trump poveril, aby preskúmal ďalšiu možnosť daňových škrtov.

Streda

RBNZ na svojom stredajšom zasadnutí prekvapivo ponechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny, keď v trhu bol započítaný cut. Banka konštatovala, že sa zamestnanosť nachádza okolo svojej maximálnej udržateľnej úrovne, ale hospodársky rast sa v polovici roka 2019 naďalej spomalil, čo odrážalo slabé obchodné investície a mäkké výdavky domácností. Banková rada RBNZ očakáva, že hospodársky rast zostane aj po zvyšok roka utlmený,

Na tlačovej konferencii guvernér Adrian Orr potvrdil, že rozhodnutie bolo jednomyseľné. Novozélandská ekonomika by sa po novom roku mohla zdvihnúť a zatiaľ nie je potrebné zavádzať nekonvenčné opatrenia, dodal Orr.

Menový pár NZD / USD po prekvapivom “on hold” zo strany RBNZ posilnil v stredajšej seansi o 1,28%.

Šéf Fedu Jerome Powell pred spoločným hospodárskym výborom Kongresu konštatoval, že americká centrálna banka zatiaľ nevidí potrebu ďalšieho znižovania úrokových sadzieb.

Štvrtok

Zástupca guvernéra RBNZ Geoff Bascand vo štvrtok oznámil, že ak si to situácia vyžiada, tak k zníženiu úrokových sadzieb dôjde vo februári budúceho roka. Pri ďalšom hlasovaní o sadzbách bude predovšetkým brať do úvahy inflačné údaje.

Čínska vláda oficiálne oznámila, že ruší zákaz dovozu hydinového mäsa z USA.

Index CPI vo Veľkej Británii v októbri vzrástol medziročne o 1,5%, keď analytici očakávali rast o 1,6%.

V Spojených štátoch inflácia v októbri zaznamenala medziročný rast v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom z 1,7% na 1,8%. Konsenzus očakával, že tento údaj zostane nezmenený na úrovni 1,7%.

Mexická centrálna banka znížila úrokovú sadzbu z 7,75% na 7,50%. Dvaja členovia bankovej rady dokonca hlasovali o znížení sadzieb o 50 bázických bodov. Banka očakáva, že ekonomika porastie v roku 2019 a 2020 pomalšie ako v predchádzajúcej zverejnenej prognóze.

James Bullard z saintlouiského Fedu konštatoval, že v USA nie je potrebná záporná úroková sadzba, keďže je na tom americká ekonomika omnoho lepšie, než ekonomika v Európskej únii a Japonsku. Podľa bankárov dáva teraz zmysel vyčkať, ako ekonomika zareaguje na zníženie úrokovej sadzby v tomto roku.

Miera nezamestnanosti v Austrálii sa v októbri zvýšila z 5,2% na 5,3%.

Rast priemyselnej produkcie za október v Číne medziročne klesol z 5,8% na 4,7%, keď sa očakával rast vo výške 5,7%.

Maloobchodné tržby vo Veľkej Británii zaznamenali v októbri medziročný rast o 3,1% pri očakávanom raste 3,7%.

Hrubý domáci produkt v eurozóne vzrástol v treťom štvrťroku medziročne o 1,2%, čo bolo o desatinu percentuálneho bodu viac ako sa očakávalo.

Piatok

Z piatkového záznamu z rokovania bankovej rady ČNB vyplynulo, že pre zvýšenie úrokových sadzieb o štvrť percentuálneho bodu hlasovali na rokovania bankovej rady Vojtěch Benda a Tomáš Holub. Zvyšných päť členov hlasovalo za ponechanie úrokových sadzieb bezo zmeny.

Rast CPI v eurozóne v októbri spomalil z 0,8% na 0,7%.

Maloobchodné tržby v Spojených štátoch v októbri po poklese o 0,3% z predchádzajúceho mesiaca naopak zaznamenali nárast o 0,3%. Analytici počítali s miernejším rastom o 0,2%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť