RBA aj naďalej očakáva tlmené inflačné tlaky. HDP v Číne na vzostupe

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 18.4.2019

DomovRBA aj naďalej očakáva tlmené inflačné tlaky. HDP v Číne na vzostupe

Pondelok

V pondelok ratingová agentúra Moodys ponechala úverový rating SR na A1. Dôvodom “pozitívneho” hodnotenia je klesajúce zadlženie štátu a obozretná fiškálna politika vlády.

Zástupcovia členských krajín EÚ sa konečne dohodli na mandáte Európskej komisie pre vyjednávanie so Spojenými štátmi o obchodných podmienkach voľného obchodu medzi týmito dvoma obchodnými veľmocami. Rozhodnutie niekoľko mesiacov brzdili Francúzi, ktorí boli spolu s Belgičanmi aj tentoraz proti začatiu obchodných rozhovorov.

Guvernér SNB Thomasa Jordan zopakoval, že momentálne nie je potreba hýbať s úrokovou sadzbou Švajčiarskej národnej banky.

Podľa guvernéra BoJ Kuroda je rast miezd v Japonsku doteraz sklamaním. Guvernér ďalej uviedol, že je spokojný so súčasnou úrovňou JPY voči USD a bolo by vhodné, keby sa tento menový pár držal v rozmedzí 110 – 120.

UtorokAnglicka vlajka

V utorok bol zverejnený zápis z posledného zasadania RBA, ktorý vyznel o niečo viac v holubičom tóne, než sa pôvodne trh domnieval. Zo zápisu vyplýva, že v krátkodobom období nie je potrebné meniť úrokovú sadzbu. Banková rada sa zhodla na tom, že tlmené inflačné tlaky budú nejakú dobu pretrvávať. Ak by došlo k zníženiu úrokových sadzieb, tak dopad na ekonomiku Austrálie bude pravdepodobne nižší ako v minulosti. Pracovný trh sa podľa banky bude aj naďalej zlepšovať. Banka ďalej tiež konštatovala, že najväčšie starosti jej momentálne robí pokles cien domov a tiež nedávne výrazné spomalenie HDP.

Člen FOMC Rosengren v rozhovore priznal, že ekonomika v Spojených štátoch spomalila, ale aj tak je na tom stále dobre. Ďalej dodal, že nízke sadzby spolu

s nízkou infláciou znamenajú, že Fed má malý manévrovací priestor pri poklese americkej ekonomiky.

Spravodajská agentúra Reuters informovala, že niekoľko členov bankovej rady ECB sa domnieva, že ekonomické prognózy zo strany ECB sú príliš optimistické a že v druhej polovici tohto roka nedôjde v eurozóne k takému obnoveniu ekonomiky, ako predpokladala centrálna banka.

Vo Veľkej Británii zostala miera nezamestnanosti vo februári na 3,9%.

Streda

Hansson z ECB sa snažil v stredu mierniť slová niektorých svojich kolegov, ktorí o deň skôr spochybnili prognózu ECB a vyjadril sa teda v zmysle, že nepochybuje o tom, že ekonomika eurozóny obnoví rast v druhej polovici roka.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardern vylúčila špekulácie o tom, že sa novozélandská vláda chystá zaviezť daň z kapitálových ziskov.

HDP v Číne medziročne v prvom štvrťroku vzrástlo o 6,4%. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali rast o 6,3%. Priemyselná produkcia sa medziročne v marci zvýšila  z 5,3% na 8,5%. Vyzerá to teda, že nedávne stimuly zo strany čínskej vlády sa začínajú v ekonomike prejavovať.

Medziročná inflácia vo Veľkej Británii v marci rástla ako aj v predchádzajúcom mesiaci o 1,9%. Odhady trhu boli nastavené na úrovni 2,0%. Jadrová inflácia

sa pohybovala na úrovni 1,8%.

V eurozóne boli tiež zverejnené inflačné údaje za marec. Medziročný rast inflácie dosiahol teda úroveň 1,4%, čo bolo v súlade s odhadmi analytikov.

Tiež sme sa dočkali aj inflačných údajov z Kanady, kde inflácia poskočila z 1,5% na 1,9%, čo sa ale očakávalo, takže nedošlo k výraznejším pohybom na kanadskom dolári.

Štvrtok

Vo štvrtok sa miera nezamestnanosti v Austrálii zvýšila z 4,9% na 5,0%.

Maloobchodné tržby zaznamenali v Spojených štátoch v marci medzimesačný rast z -0,2% na 1,6%.

V Kanade maloobchodné tržby vzrástli vo februári z -0,4% na 0,8%

Piatok

V piatok bude väčšina svetových búrz vrátane amerických uzavretá z dôvodu veľkonočných sviatkov.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základné rozdiely medzi investovaním do akcií a ETF fondov

ETF fondy predstavuje nástroj, prostredníctvom ktorého sa dá investovať do rôznych finančných inštrumentov, akými sú napríklad aj akcie. Viete aké sú výhody a nevýhody ETF fondov oproti akciám?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť