Pondelok

Podľa údajov zverejnených v pondelok tureckým štatistickým úradom, tamojšia ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku medziročný pokles 1,5%, čo bolo menej ako analytici očakávali. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa hrubý domáci produkt už druhýkrát za sebou dokonca zvýšil.

Argentínska vláda sa rozhodla pre zavedenie menových kontrol v snahe zmierniť prehlbujúce finančné krízy . Argentínske spoločnosti teda budú musieť požiadať centrálnu banku o povolenie, ak budú chcieť nakúpiť zahraničnú menu alebo prevádzať financie do zahraničia.

Výrobný index PMI v Číne zaznamenal nárast z 49,9 bodu na 50,4 bodu.

Naopak v eurozóne výrobný index PMI zostal na 47 bodu.

Utorok

Novozélandský minister financií Grant Robertson v utorok konštatoval, že súhlasí s nastavením súčasnej monetárnej politiky a ďalej tiež vyhlásil, že fiškálna politika ju musí nasledovať.

RBA na svojom zasadnutí ponechala úrokovú sadzbu podľa očakávania bez zmeny na úrovni 1%. Banka opäť zopakovala, že v prípade potreby viac uvoľní menovú politiku, aby bol zachovaný udržateľný rast. RBA očakáva, že inflácia bude po nejakú dobu utlmená a hlavný scenár banky je, že inflačný cieľ (2%) sa dosiahne počas roka 2020.

Člen ECB Madis Muller je presvedčený, že zatiaľ neexistuje žiadny dôvod k obnove nákupov dlhopisov . Podľa Mullera sú očakávania trhu ohľadom septembrového stretnutia nastavené príliš vysoko.

Streda

V stredu utrpel Boris Johnson dve porážky keď britskí poslanci najprv schválili zákon, ktorý blokuje brexit bez dohody. Následne poslanci tiež odmietli jesenné predčasné parlamentné voľby. Cable na tieto udalosti zareagoval posilnením a včerajšiu seansu zakončil rastom o 1,32%.

BOC tiež ponechala sadzby bez zmeny. Podľa centrálnych bankárov je súčasná monetárna politika primeraná. Banková rada tiež oznámila, že bude pozorne pozorovať vplyv spomaľujúcej svetovej ekonomiky na tamojšiu ekonomiku. Banku znepokojuje, že aj keď mzdy zaznamenali rast, tak spotrebiteľské výdavky boli nečakane nízke.

Austrálske HDP v druhom štvrťroku rástlo podľa očakávania analytikov 0,5% tempom.

Maloobchodné tržby v eurozóne klesli v júli medzimesačne o 0,6%. Medziročne potom maloobchodné tržby zaznamenali pomalší rast z 2,8% na 2,2%.

Štvrtok

Čínski a americkí obchodní vyjednávači sa vo štvrtok telefonicky dohodli na stretnutí v októbri, aby absolvovali ďalšie kolo rokovaní vo Washingtone. Hlavné svetové akciové indexy na túto správu zareagovali pozitívne a štvrtkovú seansu zakončili v zelených číslach.

Bývalý guvernér Fedu Alan Greenspan konštatoval, že nebude trvať dlho, až sa záporné sadzby “dostavia” aj do USA.

HDP vo Švajčiarsku v druhom štvrťroku medziročne rástlo o 0,2%, čo bolo pod očakávania analytikov, ktorí sa domnievali, že rast bude vo výške 0,9%.

České maloobchodné tržby za júl vykázali solídny rast o 7%, čo bolo nad odhadmi trhu, ktorý očakával rast o 6,5%.

Piatok

Boris Johnson po stredajšej porážke v piatok oznámil, že si neželá predčasné voľby, ale nevidí iné východisko z brexitnej krízy.

Hrubý domáci produkt v eurozóne v druhom štvrťroku citeľne spomalil na 0,2%.

Priemyselná výroba v Nemecku v júli nečakane klesla o 0,6% po júnovom poklese o 1,1%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.