Rast inflácie Eurozóny v októbri zrýchlil

Prehľad ekonomických a politických udalostí - 16.11.2018

DomovSprávyRast inflácie Eurozóny v októbri zrýchlil

EKONOMIKA

EURÓPA

Rast inflácie Eurozóny v októbri zrýchlil. Harmonizovaná inflácia si na ročnej báze pripísala 2,2% rast (odh. 2,2% predch. 2,1%), čo predstavuje jej najvyšší rast od januára 2013. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom inflácia posilnila o 0,2% (odh. 0,2%).

Najnižší rast inflácie bol v Dánsku (+0,7%), Portugalsku (+0,8%) a Írsku (+1,1%), kým najvyššia inflácia sa zaznamenala v Estónsku (+4,5%), Maďarsku (+3,9%) a Rumunsku (+4,2%). Inflácia zostala stabilná v 5 štátoch EÚ, poklesla v ôsmich a posilnila v 14 štátoch EÚ.

Najvyšší nárast cien sa zaznamenal v energiách (+1,02%), nasledovaný službami (+0,65%), v sektore jedla, alkoholu a tabaku (+0,42%).

TALIANSKO

Talianska obchodná bilancia sa v septembri znížila na svoje minimá od marca 2018, z 2,49.mld.eur na 1,27 mld. eur (odh. 2,87.mld.eur).

Oproti minulému mesiacu poklesol taliansky export do európskych (-1,4%) i neeurópskych krajín (-2,9%). Importu sa ale darilo oveľa viac, s nárastom dovážaného tovaru z neeurópskych krajín o +4,1%, hoci s poklesom u európskych krajín (-3,4%).

Posledné týždne sa z Talianska objavujú samé negatívne ekonomické dáta, či už ide o maloobchodné tržby, priemyselnú produkciu, pokles v exporte, či zníženie obchodnej bilancie.

USA

Americká výroba v októbri spomalila. Poukázali na to výsledky priemyselnej produkcie, ktorá vzrástla o + 0,1% (odh. +0,2%), a jej minulo mesačná hodnota sa revidovala smerom nadol z 0,3% na 0,2%.

Výroba motorov sa znížila o -2,8%, spolu s nástrojmi (-0,5%) a baníctvom (-0,3%). Produkcia ropy a zemného plynu si pripísala 1,6% rast, po predchádzajúcich 3 poklesoch v rade.

Pod znížením rastom priemyselnej produkcie sa podpísali vyššie náklady pre výrobcov vplyvom zvyšujúcich sa cien materiálov, silný dolár (zle pre export), a mrznúci globálny dopyt.

Fed by si to so zvyšovaním sadzieb možno ešte mal premyslieť.

POLITIKA

VEĽKÁ BRITÁNIA

Britská premiérka T. Mayová priznala, že severoírska strana “Democratic Unionist party (DUP) schválenie jej dohody o Brexite v parlamente neodsúhlasí.

Odporcovia vlády Theresy Mayovej zozbierali už 48 hlasov, čo je dostatok hlasov na začatie hlasovania o odvolávanie Mayovej v parlamente. Na jej odvolanie však bude potreba nadpolovičná väčšina, čo by predstavovalo viac než 158 hlasov z 315.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Obchodovanie na burze a psychika

Obchodníci dávajú veľký význam stratégii, money managementu, risk managementu, vstupom či výstupom. Najdôležitejším aspektom obchodovania je avšak psychika. Viete ktoré emócie potrebujete zvládnuť?

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť