EKONOMIKA

NOVÝ ZÉLAND

Novozélandská centrálna banka (RBNZ) ponechala svoje úrokové sadzby na nezmenenej úrovni 1,75% už po 15 krát v rade. Na minulom zasadaní RBNZ umiestnila potencionálne zvýšenie a zníženie sadzieb na rovnakú váhu, no na dnešnom zasadaní už RBNZ vo svojom slovníku možnosť zníženia sadzieb neuviedla. Prognózu zvyšovania sadzieb RBNZ nezmenila. Potencionálne zvýšenie sadzieb z 1,75% sa očakáva až v strede roka 2020.
Inflačné očakávanie sa však zlepšili. V strednodobom horizonte očakáva RBNZ výšku inflácie v okolí 2%. Čo je však zaujímavé je to, že i napriek zlepšeniu inflačných prognóz, RBNZ nepreukázala žiadne zlepšenie v prognóze zvyšovania sadzieb. Zdá sa teda, že RBNZ skôr preferuje rastúcu infláciu, než zvyšovanie sadzieb, alebo sa bojí toho, že by zvýšenie sadzieb zabránilo inflačnému rastu?

Odraz HDP nahor bol v treťom kvartáli spôsobený len dočasnými faktormi. Potvrdzujú to i obchodné prieskumy, ktoré signalizujú len slabý nárast HDP v najbližšom období. Výraznejší rast HDP sa očakáva až v roku 2019.
Zamestnanosť sa nachádza na svojich maximách. hodnota novozélandského dolára je vhodná pre profitovanie z novozélandského exportu .

USA

Rast hodnoty spotrebiteľských úverov sa v septembri prudko znížil z 22,9 na 10,9 miliárd USD (odh. 15,7). Domácnosti si berú menej úverov, a tým pádom klesá i spotreba. Klesajúcu spotrebu v USA potvrdili i americké maloobchodné tržby spred dvoch týždňov, ktoré vzrástli len o 0.1%, zatiaľ čo analytici vtedy počítali až s 0.7% rastom.

ČÍNA

Čínska obchodná bilancia v októbri mierne poklesla za odhadom trhu (odh. 35 miliárd USD), no stále sa nachádza na pomerne vysokej úrovni 34 miliárd USD.
Celkový export vzrástol o 15,6% (odh. 11%) a celkový import ešte viacej (21,4% odh. 14%). Export do USA posilnil až o 13,2%, čo je celkom prekvapenie vzhľadom na uvedené tarify na čínsky tovar vo výške 10% zo strany USA. Ekonómovia však varujú, že rast čínskeho exportu nebude mať dlhé trvanie, pretože z obchodných prieskumov výrobných spoločností vyplýva slabý dopyt po ich výrobkoch na nasledujúce mesiace. Prognóza čínskeho exportu bude závisieť i od nadchádzajúceho stretnutia medzi Donaldom Trumpom a čínskym prezidentom Xi Jinping.

Trump už v minulosti pohrozil, že pokiaľ obchodné podmienky Číny nebudú spĺňať tie americké, zvýši Trump hodnotu exportného tovaru Číny z 10% na 25%. Takéto zvýšenie by pravdepodobne významné negatívne ovplyvnilo čínsky export, pretože USA je najväčším obchodným partnerom Číny.
Hodnota čínskeho importu vzrástla predovšetkým kvôli nástupu zimného počasia, pretože mnohé súkromne rafinérske spoločnosti si potrebujú spraviť značné zásoby ropy pred zimou.

NEMECKO

Hodnota nemeckého exportu sa v septembri nečakane prepadla. Na mesačnej báze export poklesol o -0,8% (odh. +0,3%), kým na ročnej báze sa prepadol ešte výraznejšie (-1,2%). Celková hodnota exportu bola na úrovni 109,1 miliárd eur. Takmer 2/3 svojho tovaru Nemci vyvážali do krajín Európy, kým do krajín tretieho sveta vyše 1/3.
Podobný prepad zaznamenal i nemecký import, ktorý sa v septembri na mesačnej báze prepadol o -0,4% (odh. +0,8%) na hodnotu 90,7 miliárd eur, hoci na ročnej báze vzrástol až o +5,3%. Nemci si dovážali tovar hlavne z krajín Európy (52,1 mld. eur) a krajín tretieho sveta (38,6 miliardy eur).
Po sčítaní výsledkov exportu a importu skončila obchodná bilancia v obchodnom prebytku 17,6 miliárd eur, avšak 0,4 miliardy eur za odhadmi analytikov (18 mld. eur).

USA

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa minulý týždeň mierne zmenil. Počet Američanov požadujúcich podporu poklesol o tisícku z 215 na 214 tisíc, skončiac tak v súlade s odhadmi analytikov. Hodnota spred dvoch týždňov sa revidovala nahor z 214 na 215 tisíc.
Najviac žiadostí sa na úrad práce poslalo v Kalifornii (41,477), New Yorku (13430), a v Texase (12642).

POLITIKA

TALIANSKO

Šéf ligy dnes varoval pred možným rozpadom vládnej koalície, pokiaľ sa strana “Liga” a “hnutie 5 hviezd” nedohodnú ohľadom uvoľnení limitu stíhania. Hnutie 5 hviezd preferuje vyšší časový limit, zatiaľ čo strana “Liga” túto možnosť odmieta.
Nakoniec ale predsa len došlo k dohode, keď obe koaličné strany oznámili, že sa dohodli na vyššom časovom limite.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Konečná dohoda o Brexite vyzerá byť už na dobrej ceste. Británia dnes zverejnila predbežnú dohodu, ktorá však ešte nie je úplne hotová (chýba riešenie írskych hraníc). Navyše dohoda je až 300 strán dlhá a preto bude ešte nejaký ten čas trvať, kým dôjde k jej konečnému prijatiu a spracovaniu i zo strany EÚ.