Rast ekonomiky USA výrazne spomaľuje na 2%. Inflácia v EÚ je na 13-ročnom maxime

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 29.10.2021

DomovSprávyRast ekonomiky USA výrazne spomaľuje na 2%. Inflácia v EÚ je na...

Ekonomika USA za Q3 vykázala rast HDP o 2 % v ročnom vyjadrení. To predstavuje výrazné spomalenie zo 6,7 % v Q2 a tiež oproti odhadom, ktoré počítali s rastom 2,8 %. Hlavným dôvodom spomalenia sa zdajú byť problémy s dodávateľskými reťazcami. Výdavky Američanov po očistení o inflácii klesli o 2,4 %. Dôvodom bol pokles predaja automobilov a ďalšieho tovaru dlhodobej spotreby. Samotná inflácia rástla o 1,3 %, čo je mierny pokles tempa rastu oproti predchádzajúcemu kvartálu. Medziročne ceny boli vyššie o 4,3 %.

Po trojmesačnom poklese sa spotrebiteľská dôvera v USA v októbri opäť dostala do zelených čísel, keď index organizácie Conference Board vzrástol zo septembrových 109,8 bodu na 113,8 bodu. Pritom sa očakával ďalší pokles na 108,3 bodu. Za optimizmom spotrebiteľov stojí predovšetkým pozitívny vývoj na trhu práce.

Ekonomika Českej republiky v Q3 podala výkon za očakávaním. Podľa predbežných odhadov pridala medziročne iba 2,8 %. Medzinárodní analytici očakávali rast o 3,2 %, niektorí však očakávali expanziu iba nad úrovňou jedného percenta.

Inflácia v eurozóne hnaná rastom cien energií, zvyšovaním daní aj tlakmi z narušených dodávateľských reťazcov vyskočila na 13-ročné maximum. To prehĺbi menovopolitický problém Európskej centrálnej banky, ktorá posledné roky sústavne podhodnocuje rast spotrebiteľských cien. Krajiny zdieľajúce jednotnú menu zaznamenali v októbri rast cien na 4,1 % z 3,4 % z predchádzajúceho mesiaca. Ekonómovia očakávali iba rast o 3,7 %. Samotné ceny energií vyleteli o 23 % a prispeli tak najvyššou mierou k inflácii.

Ministri energetiky štátov EÚ sa na rokovaní ohľadom súčasnej energetickej krízy nezhodli na dlhodobých opatreniach, ktoré by do budúcnosti mali zamedziť razantnému zdražovaniu energií. Niektoré krajiny by chceli upraviť spôsob určovania ceny elektriny, čo jednoznačne odmietli štáty na čele s Nemeckom. Eurokomisárka Kadri Simsonová po stretnutí ministrov konštatovala, že Európska komisia preskúma prínosy a riziká spoločných nákupov plynu, po ktorých volali niektoré členské štáty.

Britská vláda oznámila, že od apríla budúceho roka chce zvýšiť minimálnu hodinovú mzdu o 6,6 % na 9,5 GBP. Toto zvýšenie minimálnej mzdy podľa britského ministra financií Rishiho Sunaka má zabezpečiť, že sa ľuďom oplatí pracovať. Zamestnanci pracujúci na plný úväzok by si mohli polepšiť o 1074 libier ročne.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako investuje miliardár Warren Buffett?

Warren Buffett je jedným z najúspešnejších investorov všetkých čias a zároveň jedným z najbohatších ľudí na svete. Svoje prvé akcie nakúpil už keď mal 11 rokov. Viete akým spôsobom investujte táto legenda?

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť