Na stredajšom zasadnutí menového výboru Fedu nedošlo k žiadnemu prekvapeniu, keď členovia výboru ponechali základnú úrokovú sadzbu v rozpätí 0-0,25%. Tempo nákupu aktív Fed tiež nezmenil, a teda aj naďalej bude dochádzať k mesačným nákupom vládnych dlhopisov vo výške 80 mld. USD a tiež k nákupom cenných papierov krytými hypotékami vo výške 40 mld. USD. Fed tiež zopakoval, že na dosiahnutie svojich cieľov je pripravený použiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii.

V novej prognóze americká centrálna banka zlepšila výhľad vývoja ekonomiky, keď novo očakáva, že tento rok ekonomika posilní o 6,5%. V decembri naopak banka predikoval rast iba o 4,2%.

V Spojených štátoch ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku medziročný rast o 6,4%, čo predstavuje druhý najrýchlejší rast od tretieho kvartálu v roku 2003. Za razantným rastom hospodárstva predovšetkým stojí masívne stimulačné opatrenia aj zlepšujúca sa pandemická situácia. Podľa prieskumu agentúry Reuters ekonómovia predpovedali rast iba o 6,1%.

Česká ekonomika v tohtoročnom prvom štvrťroku zaznamenala medzikvartálny pokles 0,3%. V medziročnom porovnaní domáce hospodárstvo kleslo v prvej štvrťroku o 2,1%, keď sa očakával hlbší prepad o 2,6%. Prípadné oživenie ekonomiky bude predovšetkým závislé na pokrytie očkovaním obyvateľstva a rýchlosti zrušenie / zmiernenie protiepidemiologických opatrení.

Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v marci znížila o desatinu percentuálneho bodu na 8,1%. Analytici pritom očakávali, že sa nezamestnanosť vyšplhá na 8,3%. Z členských krajinách únie má tradične najnižšiu nezamestnanosť Poľsko (3,1%) a Česká republika (3,2%). Naopak s najvyššou nezamestnanosťou v EÚ sa stále potýka Španielsko (15,3%).

Inflácia v eurozóne v apríli medziročne vzrástla o 1,6%. ECB dokonca predikuje, že by sa v tohtoročnej roku mohla inflácia priblížiť ku dvojpercentnému inflačnému cieľu. V dlhodobom období však bankári z Frankfurtu predpokladajú, že sa inflácia bude nachádzať pod 2%. Naopak jadrová inflácia zaznamenala medziročný spomalenie rastu na 0,8% z marcového rastu o 1%.

Ekonomika Európskej únie sa opäť ocitá v recesii, keď podľa prvotného odhadu Eurostatu zaznamenal hrubý domáci produkt v prvom kvartáli pokles o 0,4%, po poklese o 0,5% zo štvrtého štvrťroku minulého roka. V krajinách platiacim eurom sa HDP v prvom štvrťroku tohto roka dokonca prepadlo o 0,6%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.