Rast ekonomiky USA o 6,4% prekonáva očakávania. Nezamestnanosť v Česku je jedna z najnižších v EÚ

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 30.04.2021

DomovSprávyRast ekonomiky USA o 6,4% prekonáva očakávania. Nezamestnanosť v Česku je jedna...

Na stredajšom zasadnutí menového výboru Fedu nedošlo k žiadnemu prekvapeniu, keď členovia výboru ponechali základnú úrokovú sadzbu v rozpätí 0-0,25%. Tempo nákupu aktív Fed tiež nezmenil, a teda aj naďalej bude dochádzať k mesačným nákupom vládnych dlhopisov vo výške 80 mld. USD a tiež k nákupom cenných papierov krytými hypotékami vo výške 40 mld. USD. Fed tiež zopakoval, že na dosiahnutie svojich cieľov je pripravený použiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii.

V novej prognóze americká centrálna banka zlepšila výhľad vývoja ekonomiky, keď novo očakáva, že tento rok ekonomika posilní o 6,5%. V decembri naopak banka predikoval rast iba o 4,2%.

V Spojených štátoch ekonomika zaznamenala v prvom štvrťroku medziročný rast o 6,4%, čo predstavuje druhý najrýchlejší rast od tretieho kvartálu v roku 2003. Za razantným rastom hospodárstva predovšetkým stojí masívne stimulačné opatrenia aj zlepšujúca sa pandemická situácia. Podľa prieskumu agentúry Reuters ekonómovia predpovedali rast iba o 6,1%.

Česká ekonomika v tohtoročnom prvom štvrťroku zaznamenala medzikvartálny pokles 0,3%. V medziročnom porovnaní domáce hospodárstvo kleslo v prvej štvrťroku o 2,1%, keď sa očakával hlbší prepad o 2,6%. Prípadné oživenie ekonomiky bude predovšetkým závislé na pokrytie očkovaním obyvateľstva a rýchlosti zrušenie / zmiernenie protiepidemiologických opatrení.

Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v marci znížila o desatinu percentuálneho bodu na 8,1%. Analytici pritom očakávali, že sa nezamestnanosť vyšplhá na 8,3%. Z členských krajinách únie má tradične najnižšiu nezamestnanosť Poľsko (3,1%) a Česká republika (3,2%). Naopak s najvyššou nezamestnanosťou v EÚ sa stále potýka Španielsko (15,3%).

Inflácia v eurozóne v apríli medziročne vzrástla o 1,6%. ECB dokonca predikuje, že by sa v tohtoročnej roku mohla inflácia priblížiť ku dvojpercentnému inflačnému cieľu. V dlhodobom období však bankári z Frankfurtu predpokladajú, že sa inflácia bude nachádzať pod 2%. Naopak jadrová inflácia zaznamenala medziročný spomalenie rastu na 0,8% z marcového rastu o 1%.

Ekonomika Európskej únie sa opäť ocitá v recesii, keď podľa prvotného odhadu Eurostatu zaznamenal hrubý domáci produkt v prvom kvartáli pokles o 0,4%, po poklese o 0,5% zo štvrtého štvrťroku minulého roka. V krajinách platiacim eurom sa HDP v prvom štvrťroku tohto roka dokonca prepadlo o 0,6%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Podielové fondy – jediná možnosť ako pravidelne investovať?

Na Slovensku využíva väčšina ľudí na pravidelné investovanie sporiace účty v bankách alebo podielové fondy. Existujú avšak aj iné možnosti ako výhodne pravidelne investovať?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť