Prudký pokles tržieb v eurozóne o 6,4%. Rast HDP a spotrebiteľskej dôvery v USA prekonáva očakávania

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 06.03.2021

DomovSprávyPrudký pokles tržieb v eurozóne o 6,4%. Rast HDP a spotrebiteľskej dôvery...

České hospodárstvo zaznamenalo v minulom roku najhlbší prepad od vzniku samostatnej Českej republiky. Podľa spresneného odhadu Českého štatistického úradu HDP vlani pokleslo o 5,6%. “Najvýraznejšie k poklesu, o 2,2 percentuálneho bodu, prispel vývoj v skupine odvetví obchodu, dopravy, ubytovanie a ďalej priemysel o 2,1 percentuálneho bodu,” konštatoval riaditeľ odboru národných účtov ČSÚ Vladimír Kermiet.

V Austrálii naopak hrubý domáci produkt v štvrtom štvrťroku vzrástol oproti predchádzajúcemu kvartálu o 3,1%. Medziročne však v poslednom štvrťrokom minulého roka klesol o 1,1%, aj keď analytici očakávali ďaleko väčší pokles na úrovni 1,8%.

Z USA sme sa tiež dočkali zverejnenia HDP vo štvrtom štvrťroku, ktoré medziročne vzrástlo o 4,1%. Ekonómovia predikujú, že by americká ekonomika mohla v prvej štvrťroku vďaka vládnym stimulom, očkovaniu, nízkych úrokových sadzieb posilniť o 9%, čo by predstavovalo najrýchlejší rast od roku 1984.

Čínsky štatistický úrad informoval, že Čína v minulom roku poskytla rekordných 2,4% HDP na výskum a vývoj. Čínska vláda by tento týždeň mala oznámiť plán na podporu svojej sebestačnosti v technológiách a inováciách. Snahy Číny stať sa technologickou veľmocou by ešte viac mohli podkopať už tak krehké vzťahy so Spojenými štátmi.

Počet Američanov žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti stúpol v týždni do 27. februára na 745 tisíc (očakávania trhu 750 tisíc). Žiadosti o podporu sú stále vzdialené úrovni 200 tisíc, kde sa pohybovali pred koronakrízou. Pokračujúce žiadosti klesli na 4,295 mil. pri očakávaní vo výške 4,3 mil. pred začiatkom krízy sa pohybovali okolo 1,7 mil.

Maloobchodné tržby v eurozóne v januári klesli medziročne o 6,4%. Jedná sa o prudkejší pokles, než sa čakalo (iba 1,2%). Najvyšší pokles zaznamenalo Slovensko, Rakúsko a Írsko. Môžu za to uzavreté obchody kvôli protipandemickým opatreniam a tlmené zimné výpredaje, ktoré brzdili výdavky spotrebiteľov s výnimkou potravín a nákupov po internete.

Spotrebiteľská dôvera Conference Board v USA prekonala očakávania. Vo februári vzrástla na 91,3 b. v porovnaní s januárovými 89,3 b. Trh pre mesiac február očakával vzostup iba na 90,2.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť