Prognóza ČNB: Rýchlejší rast ekonomiky v 2021 a trojnásobné zvýšenie sadzieb. Všetko však závisí od rýchlosti uvoľnovania opatrení

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 05.02.2021

DomovSprávyPrognóza ČNB: Rýchlejší rast ekonomiky v 2021 a trojnásobné zvýšenie sadzieb. Všetko...

Farmaceutické spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili, že plánujú od polovice februára opäť zvyšovať počty dodaných vakcín do Európskej únie. V druhom štvrťroku tohto roka by potom európske štáty mali obdržať o 75 miliónov vakcín viac, než sa pôvodne očakávalo. EÚ totiž potrebuje urýchliť pokrytie obyvateľstva očkovaním.

Google pohrozil, že ak sa austrálskej vláde podarí presadiť zákon, ktorý by donútil internetovej spoločnosti tohto typu platiť mediálnym firmám za právo využívať ich obsah, tak zablokuje svoj vyhľadávač v tejto krajine. Austrálsky premiér sa príliš danej situácie neobáva a konštatoval, že Google rád nahradí Microsoft s vyhľadávačom Bing.

Nemecké maloobchodné tržby zaznamenali v decembri prepad o 9,6%, čo predstavovalo najväčší pokles od roku 1994. Analytici pritom očakávali zníženie maloobchodných tržieb len o 2,6%.

Podľa predbežných údajov sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v januári zvýšili o 0,9%, čo bol najväčší nárast od vlaňajšieho februára. Počítalo sa pritom s navýšením inflácie o 0,5%.

Česká národná banka na svojom prvom zasadnutí v tomto roku podľa očakávania ponechala úrokové sadzby bez zmeny. V novo zverejnenej prognóze však banka počíta s rýchlejším rastom ekonomiky v tomto roku a teda by mohlo dôjsť aj k trojnásobnému zvýšeniu sadzieb. Doteraz tento rok banka predikovala, že dôjde k maximálne k dvojitému zvýšeniu sadzieb.

Riziká prognózy však boli vyhodnotené ako výrazné a ak reštrikcie spojené s pandémiou budú pretrvávať dlhšie ako do prvého štvrťroka, tak je možné, že dôjde k menšiemu počtu zvyšovanie sadzieb, či sadzby nebudú zvýšené vôbec.

Bank of England je tiež vo vyčkávacom móde, keď na svojom štvrtkovom zasadnutí ponechala úrokové sadzby bez zmeny. Program nákupov aktív bol tiež zachovaný na úrovni 895 miliárd libier. Banka predikuje, že britské hospodárstvo v prvom štvrťroku klesne o 4%, ale za celý rok by malo výrazne oživiť vďaka výraznému očkovaniu britského obyvateľstva.

Miera nezamestnanosti v Českej republike v januári vzrástla z decembrových 4% na 4,3%. Nezamestnanosť je tak najvyššia od apríla 2017. Nárast nezamestnanosti bol spôsobený nielen pandemickou situáciou, ale aj zimnou sezónou, ktorá každoročne zapríčiňuje nárast miery nezamestnanosti.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Základy technickej analýzy

Technická analýza predstavuje spôsob analýzy ceny podkladového aktíva s cieľom predikcie jej budúceho vývoja ceny. Technická analýza sa zameriava čisto na cenu (graf) a historické dáta a ukazovatele.

Kapitálové životné poistenie – správna dlhodobá investícia?

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť