Prekvapivý koniec roka 2020: Akciové trhy aj Bitcoin na maximách. Tvrdý brexit je z hry

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 31.12.2020

DomovSprávyPrekvapivý koniec roka 2020: Akciové trhy aj Bitcoin na maximách. Tvrdý brexit...

Vývoj makroekonomiky plný pozitívnych prekvapení spoločne so začiatkom očkovania proti covidu-19 má za následok eufóriu na trhoch. Čo sa tento týždeň udialo?

Stimulačný balíček je na svete. Donald Trump podpísal dlho navrhovaný zákon o podpore pre občanov USA. Podpora v rozsahu 2,3 ​​bilióna dolárov zaistia s najvyššou pravdepodobnosťou americkým domácnostiam jednorazový šek na 600 dolárov a predĺženie výplat v podpore v nezamestnanosti o jedenásť týždňov. Všetky tri hlavné americké indexy nielen vďaka tejto správe dosiahli intradenných rekordných maxím.

Nová vakcína, ďalšie nádeje. Po vakcínach spoločností Pfizer a AstraZeneca je ďalším kandidátom na dodávky spoločnosť Novavax, ktorá tento týždeň začala v USA a Mexiku klinické štúdie. Pozitívne správy ohľadom rozšírenia distribúcie mali za následok posilnenie akcií súvisiacich predovšetkým s cestovným ruchom.

Scenár tvrdého brexitu sa neuskutoční. Zástupcovia krajín EÚ jednomyseľne podporili dohodu, ktorá upravuje budúce vzťahy s Veľkou Britániou. Uzavretá dohovor tak môže nadobudnúť účinnosť od 1. januára aj bez súhlasu Európskeho parlamentu. Táto správa spoločne s pozitívnym sentimentom z USA vyhnala nemecký akciový index DAX na historické maximum. Dohodu 30.12. tiež odsúhlasila Snemovňa lordov. Dohoda má teda požehnanie celého parlamentu. Týmto krokom sa Británia vyhne tzv. “tvrdému brexitu”.

Bitcoin nepozná strop. Eufória vládne aj na kryptomenových trhoch. Bitcoin prvýkrát pokoril psychologickú hranicu 25 000 dolárov a má namierené k 30 000 dolárov. Za posledný mesiac posilnil o 40%. Holubičie komentáre centrálnych bánk spoločne s prísľubmi udržiavania sadzieb dlhodobo na nule, fiškálne stimuly proti boju s pandémii, klesajúci dolár a záujem o Bitcoin zo strán investičných fondov a platobných spoločností ako PayPal či Square ženú kryptomeny ako alternatívny platidlo hore.

Ekonomika Japonska ožíva. Japonské ministerstvo ekonomiky očakáva silné oživenie ekonomiky v januári o 7,1%. Priemyselná produkcia v Japonsku v novembri stagnovala po 5 mesiacoch predchádzajúceho rastu. V októbri produkcia rástla o 4%, v novembri trh počítal so zlepšením o 1,2%. Podľa expertov pozitívny trend v závere roka bude pokračovať vďaka silnému exportu a dopyte po japonských produktoch a hi-tech tovaru.

Čína sa blíži úrovni z roku 2019. China Beige Book vykonala pravidelný štvrťročný prieskum aktivity medzi 3 300 vrcholnými manažérmi čínskych podnikov. Plné 2/3 opýtaných neočakávajú návrat firemných výsledkov na úrovne roku 2019 skôr ako za 3 mesiace. Ekonómovia pre tento rok očakávajú rast čínskej ekonomiky o 2%. Oficiálne údaje budú zverejnené 18. januára.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Ako investovať do ETF fondov

V jednoduchosti povedané, investori, ktorí majú záujem investovať do ETF fondov majú v podstate máte dve možnosti. Prvou je otvoriť si účet u brokera a nakupovať si ETF fondy sám, tou druhou je využiť služby špecializovanej inštitúcie, ktorá bude danú investíciu spravovať za nich.

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Čo sa oplatí viac – obchodovať na burze alebo investovať?

Oplatí sa venovať tradingu / obchodovaniu na burze alebo radšej investovať? Túto otázku si kladie veľké množstvo ľudí a preto vám prinášame článok, ktorý vám objasní, čo sa vám vo vašej situácii oplatí viac.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť