Powell pohrozil ďalším zvyšovaním sadzieb. Inflácia v EÚ vzrástla o 7,8 %

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 22.04.2022

DomovSprávyPowell pohrozil ďalším zvyšovaním sadzieb. Inflácia v EÚ vzrástla o 7,8 %

Predseda Fedu Jerome Powell vo štvrtok naznačil, že americká centrálna banka by čoskoro mohla prikročiť k dvojnásobnému zvýšeniu sadzieb. Chce tak zintenzívniť boj s vysokou infláciou. Referenčná úroková sadzba Fedu je jedným z hlavných monetárnych nástrojov banky pre „riadenie“ ekonomiky. Centrálna banka väčšinu pandémie držala sadzby blízko nuly, teraz však zrejme obracia kurz. Fed v marci zvýšil sadzbu z rekordného minima o 0,25 percentného bodu. Chcel tak zamedziť rastu cenovej hladiny.

Medziročná miera inflácie v Európskej únii sa v marci zvýšila na rekordných 7,8 % z februárovej hodnoty 6,2 %. Česká republika mala v rámci EÚ tretiu najvyššiu infláciu. Tá sa pohybovala na hodnote 11,9 %. V eurozóne potom index spotrebiteľských cien (CPI) dosiahol úroveň 7,4 %. Analytici pritom očakávali o niečo vyšší rast na úrovni okolo 7,5 %.

Cena ropy v piatok klesla, keď sa objavila informácia o intenzívnejšom zvyšovaní úrokových sadzieb zo strany Fedu. Vplyv mal aj slabší globálny rast a lockdowny v Číne, ktoré poškodili dopyt. Európa navyše zrejme čoskoro rozšíri sankcie na dovoz ruskej energie.

Nemenovaný zdroj z EÚ tento týždeň agentúre Reuters povedal, že Európska komisia pracuje na urýchlení dostupnosti alternatívnych dodávok energie. Ide o snahu znížiť náklady spojené s obmedzením dodávok ruskej ropy a presvedčiť tak aj zdráhavé krajiny, aby opatrenia prijali.

Netflix sa pripravuje na globálny zásah proti zdieľaniu hesiel. Tentoraz to vyzerá ako vážne varovanie. Mohlo by to znamenať koniec nekontrolovateľnej praxe požičiavania prihlasovacích údajov medzi členmi rodiny či priateľmi. Najväčšia svetová spoločnosť na streamovanie filmov a seriálov odhaduje, že viac ako 30 miliónov amerických a kanadských domácností používa zdieľané heslo pre prístup. Zdieľané heslo potom celosvetovo pravdepodobne používa viac ako 100 miliónov ďalších domácností.

Spoločnosť SpaceX podpísala svoju prvú dohodu o pridaní satelitného internetu Starlink do flotily lietadiel leteckého dopravcu JSX. Ide o polosúkromnú charterovú spoločnosť. Generálny riaditeľ JSX Alex Wilcox vo štvrtok konštatoval, že sa dohoda so SpaceX vzťahuje až na 100 lietadiel spoločnosti.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Stavebné sporenie – dá sa veriť online kalkulačkám?

Majú online kalkulačky stavebného sporenia nejakú výpovednú hodnotu, alebo sú len marketingovým ťahom stavebných sporiteľní? Rozhodli sme sa to overiť a prinášame vám detailný prehľad toho, ako vychádza stavebné sporenie v roku 2019.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť