Podpora vo výške 1,9 bil. dolárov pre USA schválená. Prehriatia ekonomiky ani inflácie sa Joe Biden nebojí

Prehľad ekonomických a politických udalostí v spolupráci s LYNX Broker | 12.03.2021

DomovSprávyPodpora vo výške 1,9 bil. dolárov pre USA schválená. Prehriatia ekonomiky ani...

Priemyselná výroba v Nemecku v januári prekvapivo medzimesačne klesla o 2,5%, keď sa očakával mierny rast o 0,2%. Dané údaje podľa analytikov naznačujú spomalenie ekonomickej aktivity od začiatku roka v najväčšej európskej ekonomike.

ECB na svojom marcovom zasadnutí ponechala podľa očakávaní nastavenie monetárnej politiky bez zmeny. Došlo však k miernej úprave výhľadu vývoja ekonomiky smerom hore pre tento i budúci rok. Európska centrálna banka ďalej konštatovala, že v druhom štvrťroku zintenzívni nákupy dlhopisov. Pravdepodobne sa ECB nepáči zvýšenie výnosov európskych dlhopisov, ku ktorému dochádza v poslednej dobe.

Na tlačovej konferencii šéfka ECB uviedla, že ekonomická situácia by sa v roku 2021 mala zlepšovať, ale stále pretrvávajú ekonomickej neistoty v krátkodobom období.

Bidenov stimulačný balík vo výške 1,9 bilióna dolárov prešiel v stredu Kongresom a nový prezident ho následne vo štvrtok podpísal. Biden sa teraz s viceprezidentkou Kamal Harrisouvou sústredí na propagáciu daného balíka naprieč Spojenými štátmi. Kritici stimulačného balíka poukazujú na to, že by mohol spôsobiť prehriatie ekonomiky, s čím by súviselo aj zvýšenie inflácie. Podľa amerického prezidenta je pre americkú ekonomiku ďaleko väčším rizikom nedostatočná podpora ekonomiky než podpora prílišná.

Podľa pravidelnej mesačnej správy OPEC by sa dopyt po rope mala razantnejšie zvýšiť až v druhej polovici tohto roka. Dopyt by teda mala vzrásť o 5,98 milióna barelov denne, čo by predstavovalo medziročný nárast o 6,5%.

Britský štatistický úrad zverejnil dáta o januárovom vývozu z Británie do Európskej únie, ktorý klesol o viac ako 40%. Aj dovoz tovaru z Európskej únie zaznamenal pokles, a to o necelých 29%. Tiež boli zverejnené dáta ohľadne HDP, ktorý sa v januári prepadol medzimesačne o 2,9%, čo bol ďaleko menší pokles, než analytici predpovedali (-4,9%). V medziročnom porovnaní však hrubý domáci produkt znížil až o hrozivých 9,2%.

Prečítajte si aj ďalšie naše správy zo sveta investícií.

DISCLAIMER
Aj keď bolo vynaložené maximálne úsilie na overenie presnosti týchto informácií, neberieme zodpovednosť a ani nezodpovedáme za spoliehanie sa akejkoľvek osoby na túto publikáciu alebo akékoľvek informácie, názory alebo závery obsiahnuté v tejto publikácii. Akékoľvek kroky podniknuté na základe informácií obsiahnutých v tejto publikácii sú výhradne na vaše vlastné riziko. Nezodpovedáme za žiadnu stratu alebo škodu v súvislosti s touto publikáciou. Tento článok je poskytnutý len na informačné účely a nemal by sa považovať za ponuku alebo žiadosť o ponuku na kúpu alebo predaj akýchkoľvek investícií alebo súvisiacich služieb, na ktoré sa môže obsah odkazovať.

spot_img

Najnovšie správy

spot_img

Investovanie, podielové fondy a ETF

Investičné životné poistenie – najdrahší investičný produktov vôbec?

Investičné životné poistenie predstavuje kombináciu poistenia a investovania do podielových fondov. Takáto kombinácia sporenia s poistením vás avšak vie výjsť na poplatkoch oveľa viac, ako by ste si mysleli...

Hlavné rozdiely medzi obchodovaním na burze a investovaním

Obchodovanie na burze a investovanie sú dve veľmi rozdielne činnosti. Rozdiely nájdeme ako vo využívaných nástrojoch, tak aj v dobe ich držby, páke, časovej náročnosti, či danení. Čo sa kedy oplatí viac?

Výhody a nevýhody investovania prostredníctvom ETF fondov

Investovanie prostredníctvom ETF prináša so sebou množstvo výhod, ale aj zopár nevýhod, presnejšie rizík, o ktorých by ste určite mali vedieť pred tým, ako sa rozhodnete tento investičný nástroj využiť.

Ako na obchodovanie na páku

Pákový efekt umožňuje traderovi obchodovať s vyššou sumou, akou disponuje na svojom účte. Takéto obchodovanie je pravdaže na úkor vyššieho rizika. Má avšak zmysel využívať páku? Ak áno, ako na to?

Podielové fondy vs. indexové ETF fondy – aké sú najnovšie trendy?

Vedeli ste, že pokiaľ máte záujem investovať prostredníctvom podielových fondov, tak máte na výber z viac ako 119 tisíc otvorených podielových fondov? Áno, tak populárne je investovanie prostredníctvom podielových fondov vo svete.

Základy investovania do dlhopisov

Dlhopisy spolu s akciami patria najdôležitejšie investičné inštrumenty. Zatiaľ čo pri investovaní do akcií sa stávate akcionárom danej spoločnosti, pri dlhopisoch je vaše postavenie voči spoločnosti výrazne odlišné.

Dohodnite si nezáväznú bezplatnú konzultáciu ohľadom investovania

  • Hidden

    Dodatočné dáta

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bezplatná konzultácia
Zatvoriť